Hoppa till huvudinnehåll

Zenbuddhister tar över gammal skola i Karis - ska förvandlas till retreatcenter

En stor gul byggnad som varit Sannäs skola i Karis.
Sannäs gamla skola är 400 kvadratmeter stor och marken omkring är 1,4 hektar. En stor gul byggnad som varit Sannäs skola i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,sandbo daghem

Det blåser nya vindar i den gamla byskolan i Sannäs. Raseborgs stad har beslutat sälja fastigheten till Helsinki Zen Center.

Sannäs skola i Karis såldes i våras på en nationell auktionssajt på nätet. Helsinki Zen Center gav det högsta budet, 122 000 euro. Det godkändes av Raseborgs stadsstyrelse i måndags (25.5).

Helsinki Zen center är zenbuddhistisk förening som i dag verkar i centrala Helsingfors.

Att föreningen investerade i en byskola i Karis kom sig lite av en slump.

Tanken var att skapa ett retreatcenter på en mindre gård som en medlem testamenterat till föreningen vid hens död, berättar Sangen Salo. Han är zenlärare och zenpräst vid Helsinki Zen Center.

Fastigheten visade sig ändå vara opassande för ändamålet.

Sedan såg en av föreningens medlemmar annonsen för Sannäs skola.

- Vi kom och tittade på den och den visade sig vara väldigt ljus och bra, säger Salo.

Retreat kanske redan i höst

En hel del arbeten ska utföras i huset, bland annat måste avloppssystemet uppdateras. Parallellt med arbetena ska verksamheten köras i gång.

Sangen Salo och hans svenska partner ska flytta in i huset bara köpet är klart och tanken är att kunna erbjuda småskalig verksamhet redan i sommar.

- Den första retreaten kan ordnas i oktober, om coronasituationen tillåter det.

Sari Valto, Monika Luukkonen och Sangen Salo fotograferade vid en affisch där det står Yle.
Sangen Salo deltog i Sari Valtos radioprogram i februari tillsammans med författaren Monika Luukkonen. Hör avsnittet längre ned i artikeln. Sari Valto, Monika Luukkonen och Sangen Salo fotograferade vid en affisch där det står Yle. zenbuddhism,sari valto

Helsinki Zen Center har inte tidigare haft verksamhet varken i Raseborg eller i Västnyland. Sangen Salo har besökt Karis och omkringliggande orter några gånger.

Han ser investeringen i den gamla skolan i den rätt svenska bygden som en rolig koppling till föreningens rötter, som finns i Sverige.

Föreningens verksamhet går i huvudsak på finska men med etableringen i Karis hoppas Sangen Salo att föreningen också kan få med svenskan i verksamheten.

Sangen Salo deltog tillsammans med författaren Monika Luukkonen i Sari Valtos radioprogram i februari. Avsnittet handlar om zenbuddhism och du kan lyssna på det i klippet nedan (på finska).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland