Hoppa till huvudinnehåll

Brittisk polis: Cummings kan ha brutit mot virusregler – litet grann

Johnsons rådgivare Dominic Cummings då han lämnade sitt polisövervakade hem i norra London idag, torsdag.
Johnsons rådgivare Dominic Cummings då han lämnade sitt polisövervakade hem i norra London idag, torsdag. Johnsons rådgivare Dominic Cummings då han lämnade sitt polisövervakade hem i norra London idag, torsdag. Bild: AFP / Lehtikuva Dominic Cummings

Den brittiske regeringsrådgivaren Dominic Cummings kan ha brutit mot virusrestriktionerna, men inte speciellt allvarligt. Den slutsatsen drar polisen i Durham.

Premiärminister Boris Johnsons främste rådgivare Dominic Cummings, kan ha brutit mot coronarestriktionerna, men överträdelsen var inte speciellt allvarlig och ger inte anledning till några polisiära åtgärder.

Den slutsatsen offentliggjorde polisen i Durham, i nordöstra England på torsdag eftermiddag.

Det har stormat ordentligt kring Cummings sen det avslöjades att han, i sällskap av sin fru och son körde ungefär 400 kilometer från London till Durham i slutet av mars. Paret Cummins led då båda av virussymptom. Senare under sin vistelse i Durham besökte familjen Cummings också det närliggande utflyktsmålet Bernard Castle.

Detta samtidigt som regeringen hade uppmanat britter, med eller utan virussymptom, att stanna hemma.

En demonstrant håller en skyld med texten varför står du över lagen
Det är många som demonstrerat utanför Cummings hem under de senaste dagarna. "Varför står du över lagen" står det på den här demonstrantens plakat. En demonstrant håller en skyld med texten varför står du över lagen Bild: AFP / Lehtikuva Dominic Cummings,coronavirus

Cummings har förklarat resan med att paret ville försäkra sig om att Cummins släktingar i Durham skulle kunna ta hand om parets fyraårige son, ifall båda föräldrarna blev för sjuka för att ta hand om barnet.

Besöket vid Bernard Castle har Cummings förklarat med att han ville kontrollera att hans syn inte försämrats av coronaviruset, inför den långa körsträckan tillbaka till huvudstaden.

Johnson ser ärendet "som avslutat"

Polisen i Durham ser familjens besök vid Bernard Castle som ett brott mot virusrestriktionerna, men konstaterar att det inte var speciellt allvarligt, eftersom familjen inte bröt mot regler för social distansering under besöket.

Polisen ser ingen anledning till några polisiära åtgärder med anledning av den utflykten, eftersom man inte heller straffat andra britter retrospektivt för den typen av överträdelser.

Vad gäller familjens bilresa från London till Durham så ser polisen inte den som ett brott.

Downing Street lät meddela att premiärminister Johnson nu ser det här ärendet som "avslutat".

Många britter, bland dem också ett 40-tal parlamentariker från Johnsons egna Konservativa parti, har krävt Cummings avgång. Den omstridde rådgivaren har anklagats för dubbelmoral och för typiskt elitistiskt beteende.

Källor: BBC, AP, Yle