Hoppa till huvudinnehåll

Damlandslagets EM-kval fortsätter i september – matchtakten kan orsaka tandgnissel i klubbarna

Linda Sällström och landslaget jublar.
Finlands damlandslag i fotboll spelar igen i september. Linda Sällström och landslaget jublar. Bild: All Over Press Linda Sällström,Finlands damlandslag i fotboll

Damlandslagets EM-kvalmatcher i april och juni sköts upp men nu är det klart att jakten på en EM-plats fortsätter i september. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har slagit fast de nya matchdatumen.

Coronaviruset såg till att EM-kvalet i fotboll sattes på paus men nu har Uefa slagit fast nya matchdatum. Som det nu ser ut möter Finlands damfotbollslandslag Portugal på hemmaplan den 18 september.

Fyra dagar senare, den 22 september, åker damlandslaget till Cypern för att möta slagpåsen i E-gruppen. Den 27 oktober är det igen toppmatch på programmet när Skottland gästar Finland.

EM-kvalet avslutas för Finlands del den 1 december med bortamatch mot Skottland.

I skrivande stund toppar Finland, eller Helmarit, E-gruppen med tio poäng på fyra matcher. Skottland är tvåa med fulla sex poäng på två matcher medan Portugal är trea med fyra poäng på två matcher.

Albanien (tre poäng på fem matcher) och Cypern (noll poäng på tre matcher) är mer eller mindre ute ur leken.

Gruppvinnarna samt de tre bästa grupptvåorna avancerar till EM i England, som flyttades framåt med ett år till sommaren 2022.

De sex övriga grupptvåorna gör sedan upp om ytterligare tre EM-biljetter.

Tävling om stjärnspelarna

Landslagens täta matchtakt i höst kan komma att orsaka problem för landslagsspelarnas klubbar i de nationella ligorna. Detta bland annat för damallsvenska storklubben Göteborg FC som i värsta fall kan ha nästan en hel öppningselva på olika landslagsuppdrag.

– När landslagsspelet kommer igång kommer vi att ha väldigt många av våra spelare borta, och tillsammans med det tajta programmet som är, kommer det att bli väldigt, väldigt många matcher för våra landslagsspelare, säger Mats Gren, en av två tränare för Göteborg FC på Göteborgs-Postens webbplats.

Flera svenska landslagsspelare, så som Stina Blackstenius och Elin Rubensson, representerar Göteborg FC. Förutom svenskarna representerar de finländska landslagsspelarna Emma Koivisto och Natalia Kuikka, samt även Norges Vilde Böe Risa och Nederländernas Loes Geurts Göteborgsklubben.

Damlandslagets återstående EM-kvalmatcher:

18.9 Finland – Portugal
22.9 Cypern – Finland
27.10 Finland – Skottland
1.12 Skottland – Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Sport