Hoppa till huvudinnehåll

Estland slopar karantän för finländare och flera andra – svenskar och danskar måste fortfarande isolera sig vid ankomst

Bild på hustak i Tallin.
Finländare behöver inte längre isolera sig då de anländer till Estland. Bild på hustak i Tallin. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tallinn,Estland

Den estniska regeringen har i dag beslutat att upphäva kravet på karantän för inresande finländska medborgare. Ändringarna i restriktionerna gäller 15 andra länder inom Schengenområdet från och med juni.

För medborgare från nio Schengenländer gäller fortsättningsvis obligatorisk karantän vid inresa. Till de länderna hör Sverige, Danmark, Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Italien och Malta.

Också irländare och britter måste isolera sig vid inresa.

Följande länders medborgare får komma in i Estland utan att isolera sig: Finland, Norge, Island, Lettland, Litauen, Tyskland, Frankrike, Österrike, Polen, Tjeckien, Liechtenstein, Slovakien, Slovenien, Schweiz, Ungern och Grekland.

Den finska regeringen och Institutet för hälsa och välfärd THL avråder fortsättningsvis alla finländare från att resa utomlands.

Arbetspendling mellan Finland och Estland möjligt

Enligt Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu grundar sig reglerna på hur många bekräftade fall länderna har.

– Om ett land har mer än 15 infektioner per 100 000 invånare på två veckor måste de vara i karantän då de anländer till Estland, säger han till Estlands public service ERR.

Finland och Estland lättade på reserestriktionerna den 14 maj och började tillåta arbetspendling. Sedan dess har 10 finländare som rest till Estland konstaterats smittade av covid-19.

Källor: ERR, STT, Yle

Artikeln uppdaterades 28.5 klockan 18.51. Uppgifterna om att 10 ester smittats efter att de rest till Finland ändrades till det korrekta, det vill säga tvärtom.

Läs också