Hoppa till huvudinnehåll

Finlands nya vallachef Martin Norrgård om tiden i svenska skidlandslaget: "Väldigt konstigt att man inte tog tjuren vid hornen"

Ebba Andersson åker skidor.
Under Ski Tour pratades det om att det svenska landslaget höll krismöten på grund av missnöje mot vallningen. På bilden Ebba Andersson under en etapp i Östersund. Ebba Andersson åker skidor. Bild: EPA Ebba Andersson

Succé eller misslyckande? Vallarens arbete recenseras sällan när det har gått skapligt. Det svenska serviceteamet stod i skottgluggen i vintras. Nu ger Finlands nya vallachef Martin Norrgård både ris och ros till Sverige.

Martin Norrgård blev inte stadsdirektör i Närpes. Projektledarjobbet vid skidcentrum i Vörå blir inte mer än några månader långt heller.

I höst börjar Norrgård arbeta på heltid som vallachef i det finländska skidlandslaget. Skidförbundet bekräftade det under torsdagen.

Jobbet som vallachef är ingen speciellt angenäm arbetsplats om du inte tål kritik.

I vintras var Norrgård en del av det svenska skidlandslagets serviceteam. Där blåste det stundtals rejält runt vallaboden.

Nu ger han sin syn på hur det var att arbeta i det svenska landslaget. Han tycker att åkarna kunde ha varit aktivare med att ta kontakt med vallarna när de var missnöjda.

– Jag upplevde det väldigt konstigt att man inte tog tjuren vid hornen i Sverige och att man inte hade en rak kommunikation med åkarna. Det här problemet tror jag inte att vi har i Finland – att åkarna inte skulle visa till vallarna när de är missnöjda, säger han till Yle Sporten.

– Däremot tror jag att vi måste våga ta kritiken. Åkarna ska vara så analytiska som möjligt när de ger sin kritik för att vi faktiskt kan hitta problemet.

Martin Norrgård tittar in i kameran iklädd mörkblå sportjacka där det står SWE.
Martin Norrgård. Martin Norrgård tittar in i kameran iklädd mörkblå sportjacka där det står SWE. Bild: Yle/Markus Bergfors Martin Norrgård

Enligt Norrgård blir det annars lätt en jakt på metoder som inte bottnar i den normala verksamheten.

– Man letar utanför kartan och utgår inte från sitt vanliga system. Då kan det hända att man misslyckas igen.

Hur hanterar du de här jobbigare situationerna?

– Det syns om vallningen inte har varit tillräckligt bra. Skillnaden är hårfin för åkaren om man går med för lite fäste eller har optimala skidor. I det läget är man under hård press som vallare.

– Man måste hitta ett arbetssätt som man litar på. Vi måste testa hänsynslöst mycket under försäsongen och dagarna före en tävling för att vara säkra på att fatta beslut. Vi kan inte gå med pekfingret i luften och känna varifrån det blåser.

"Väver in ord onödigt fint"

Efter vallarjobb i Japan och Storbritannien fick Norrgård chansen i det svenska laget. Han ser också mycket positivt med arbetskulturen i Sverige.

Man ska också komma ihåg att det finns starka viljor och tävlingsinstinkt bland vallarna. Att få alla att ro åt samma håll och helst i samma takt är inte så lätt

Systemet är tydligt och behandlingen av alla inblandade är jämlik. Det handlar inte om några trollkonster.

– De märker inte hur skickliga de är på att indirekt kommunicera sinsemellan i teamet. De diskuterar hur dagen gått. Man får lära sig hur andra gjort – och det hoppas jag att jag kan införa i Finland.

– Ibland kan man tycka att det inte händer saker, och det är också sant. Man väver in ord onödigt fint ibland. Man ska också komma ihåg att det finns starka viljor och tävlingsinstinkt bland vallarna. Att få alla att ro åt samma håll och helst i samma takt är inte så lätt.

Dessutom är längdåkning väldigt långt en materialsport. I framför allt Sverige och Norge är resurserna på servicesidan en helt annan än i övriga länder.

– Ligger man inte i framkant så går det inte. Man måste ha bra relationer till rätt personer. Utvecklingen sker hela tiden.

Inte nöjd med hur Fis arbetat

En del i utvecklingen i skidsporten är förbudet av fluorvallorna. Tidigare i veckan kom besked från det internationella skidförbundet Fis att totalförbudet av fluorvallorna skjuts fram.

I värsta fall kan skillnaderna bli ännu större – åtminstone i början. Jag är illa rädd för att det blir kast i resultatlistorna

Norrgård tycker att vägvalet som Fis har gjort är rätt, men förbundets hantering av frågan får inte honom att ge tummen upp.

– Jag tycker inte att det har gått rätt till. Den här sporten är fruktansvärt materialstyrd och de måste se sig i spegeln i arbetet med att skapa en jämnare sport.

De mest resursstarka landslagen kommer än en gång att ha råd att testa mer och skaffa sig rätt utrustning för att testa.

– Jag vill förhålla mig positiv till den här förändringen, men i värsta fall kan skillnaderna bli ännu större – åtminstone i början. Jag är illa rädd för att det blir kast i resultatlistorna.

Många frågor är fortfarande obesvarade när det gäller fluorvallorna. Norrgård väntar på att Fis ska ge ett gränsvärde att förhålla sig till och som man inte får överstiga.

– Rent konkret blir det otroligt intressant att se hur vi klarar av det. Och vem tar smällen om man går över gränsen? Jag ser inget annat alternativ än att åkaren blir diskad.

Sen konstaterar Finlands nye vallachef att fokus kommer att flyttas ännu mer mot vilka skidor man använder, testning och strukturer. Och det gynnar de största landslagen.