Hoppa till huvudinnehåll

Finska företag i Ryssland drabbades direkt av coronakrisen: ''Utländska företag med lokal produktion har inte tillgång till statens stödpaket''

Man och kvinna som bär munskydd promenerar på gata vid skyltfönster med röd skylt där det står ''uthyres'' på ryska.
Den arbetsfria perioden som president Putin utlyste slog hårt mot flera företag. På bilden står det ''uthyres'' i en affärslokals skyltfönster. Man och kvinna som bär munskydd promenerar på gata vid skyltfönster med röd skylt där det står ''uthyres'' på ryska. Bild: EPA-EFE/All Over Press företag,Ryssland

Den ryska coronakrisen har redan nu slagit hårt mot finska företag med intressen i det östra grannlandet. Situationen förvärras dessutom av den ryska statens diskriminering av bolag i utländsk ägo.

– Utländska företag med lokal produktion i Ryssland har inte tillgång till statens stödpaket under coronakrisen, säger Jaana Rekolainen som är vd för finsk-ryska handelskammaren.

Kammaren presenterade i dag en undersökning om vilka följder den ryska coronakrisen redan har haft på finska företags Rysslandshandel.

Ett irritationsmoment för bolag med verksamhet på den ryska marknaden är särbehandlingen. Ryska staten har lanserat flera stödpaket för att hålla ekonomin vid liv. Stöd som utländska företag inte har rätt till trots stora investeringar och lokal verksamhet.

– Den här frågan har diskuterats ganska mycket, säger Sebastian Gahnström som ansvarar för handelsfrågor på Finlands Generalkonsulat i S:t Petersburg. Den 15 maj hade vi ett möte med staden Petersburg där flera europeiska företag tog upp frågan.

Enligt stadens tjänstemän har beslutet fattats på federal nivå och det går heller inte att påverka.

– De ryska myndigheternas beslut är kanske lite kortsiktigt, fortsätter Gahnström. Det här påverkar troligtvis företagens vilja att investera på den ryska marknaden i framtiden.

Putins semester en börda

I handelskammarens undersökning uppger sex av tio finska företag att verksamheten påverkats negativt.

Företag med lokal verksamhet dras med andra problem än exportföretag.

– Särskilt den arbetsfria perioden som pågick i över en månad var en extra börda för företagen, säger Rekolainen. Arbetstagarna hade i princip tillstånd att vara borta från jobbet men ändå behålla lönen.

Ett annat gissel är regelverket under coronakrisen som skiljer sig starkt från region till region.

– Bara skillnaderna mellan staden Petersburg och landskommunen Leningrad är en stor utmaning och företagen har haft svårt att agera, säger Rekolainen.

Trots det svåra läget har majoriteten av företagen hittills inte gjort några förändringar i sin verksamhet.

– Just nu är det mycket svårt att förutspå den närmaste framtiden och därför har de flesta företag helt enkelt beslutat att vänta och se, säger Gahnström.

Köpkraften fortsätter minska

Den ryska coronakrisen har drabbat de finska företagen olika.
Vissa branscher är hårt drabbade. Det gäller tjänster, service och turism. Andra har klarat sig hyfsat, till exempel livsmedelsbranschen.

– Jag har inte sett att det skulle ha råda nån krisstämning på de finska företagen, säger Gahnström.

Samtidigt har ryssarnas köpkraft sjunkit de senaste sex åren och den här trenden kan nu slå ännu hårdare även mot vissa finska företag.

I handelskammarens rapport förväntar sig vart tredje finska bolag att omsättningen minskar det här året.

Den officiella prognosen för Rysslands BNP i år förutspår en minskning på minst fem procent.

Ryssland började lätta på sina coronarestriktioner redan den 12 maj. Skillnaderna mellan regionerna är fortfarande stora.