Hoppa till huvudinnehåll

Janne Andersson stannar än längre i ”världens bästa jobb" – förbundskaptenen som gjort succé tecknade förlängning som sträcker sig över EM 2024

Janne Andersson.
Sverige gjorde sitt bästa VM på väldigt länge i Ryssland 2018 under Anderssons ledning. Janne Andersson. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press FIFA:s fotbolls-VM 2018,fotboll,Janne Andersson,Sveriges herrlandslag i fotboll

Sedan 2016 har Janne Andersson haft posten som förbundskapten för svenska fotbollslandslaget. I dag blev det klart att han kommer ha den posten i ytterligare fyra år. Den färskaste förlängningen sträcker sig över EM-slutspelet 2024 och det fanns inget tvivel att teckna under det säger han enligt förbundet.

År 2024 kommer fotbolls-EM gå av stapeln i Tyskland och det svenska fotbollslandslaget kommer att ledas av Janne Andersson fram till det – och över det mästerskapet ifall de kvalificerar sig.

Det rapporterar det svenska fotbollsförbundet i dag.

Janne Andersson har varit Sveriges förbundskapten sedan 2016 och gjort succé på posten. Sedan tidigare hade han tecknat på ett kontrakt som sträckte sig till slutet av år 2022. Nu har han tecknat på en ytterligare förlängning.

– Jag brukar säga att jag har världens bästa jobb och det menar jag verkligen. När vi började diskutera förlängning fanns det inget tvivel för mig, säger Andersson i förbundets pressmeddelande.

Chans att leda Sverige i ytterligare tre stora mästerskap

Även från förbundets sida är man mer än nöjda.

– Det känns mycket bra att vi har förlängt kontraktet med Janne Andersson. De framgångar och resultat som Janne och hans stab har uppnått talar för sig själv, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand enligt pressmeddelandet.

Anderssons första förlängning tecknade han på år 2018 efter att Sverige med att ta sig till kvartsfinal gjort sitt bästa VM sedan bronspengen 1994.

Efter det har Sverige under hans ledning även kvalificerat sig för kommande EM som spelas 2021 – andra raka mästerskapsslutspelet som Andersson lett laget till.

Om Sverige fortsätter kvalificera sig till stora mästerskap även de kommande åren kan Andersson leda Sverige i totalt tre ytterligare mästerskap: EM 2021, VM 2022 och EM 2024.

– Jag tycker vi har några enormt häftiga utmaningar framför oss som jag ser framemot att ta tag i, säger Andersson till TV4 enligt fotbollskanalen.

– Vi kommer ha en ljus framtid för svensk fotboll, gladde sig landslagschefen Stefan Petterson efter beskedet och säger till fotbollskanalen att han även hoppas assisterande tränaren Peter Wettergren stannar över samma period.