Hoppa till huvudinnehåll

Kinas säkerhetslag kan vara slutet på Hongkongs friheter och början på nya konfrontationer mellan Kina och väst

Poliser trycker ned en demonstrant mot marken. En av polisern ahåller ett gevär i handen.
Polisen i Hongkong har ingripit hårt mot alla demonstrationer under den senaste veckan Poliser trycker ned en demonstrant mot marken. En av polisern ahåller ett gevär i handen. Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer

Kina tog i dag ytterligare ett stort steg mot att nedmontera Hongkongs självstyre då den kinesiska folkkongressen nästan enhälligt beslutade att godkänna ett förslag till ny säkerhetslag för territoriet. Det kan i praktiken betyda slutet för press- och yttrandefriheten i Hongkong.

Säkerhetslagen gör det brottsligt att ifrågasätta Pekings auktoritet i Hongkong och ger Fastlandskina rätt att skapa egna säkerhetsorgan i staden.

Detaljerna i lagen har hittills inte offentliggjorts men i utkastet nämns kriminalisering av självständighetssträvanden, terrorism, utländsk inblandning och försök att undergräva centralregeringens auktoritet.

Vaga formuleringar

Enligt Peking är målet med lagen att stoppa en våldsam minoritet som äventyrar Hongkongs säkerhet.

Kinas president Xi Jinping
Kinas president Xi Jinping har kopplat ett allt hårdare grepp om makten Kinas president Xi Jinping Bild: EPA-EFE/All Over Press Xi Jinping

Men demokratiaktivister i staden poängterar att de vaga formuleringarna betyder att lagen kan och sannolikt kommer att användas mot alla som kritiserar regimen i Peking.

– Den nya säkerhetslagen kommer att döda framtida demokratiska rörelser eftersom alla protester och andra rop på demokrati i staden kommer att klassas som försök att störta Kinas auktoritet, skriver demokratiaktivisten Joshua Wong till DN.se.

Litar inte på Hongkong

Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina 1997, men enligt överlämningsavtalet ska territoriet ha en rad rättigheter i alla fall fram till 2047. Modellen kallades för ''ett land två system''.

Till skillnad från Fastlandskina har invånarna i Hongkong hittills haft yttrandefrihet och rätt att demonstrera. Staden har också ett eget domstolsväsen och delvis egna lagar.

Kina testade systemet redan 2003 då lokalstyret i Hongkong försökte införa en säkerhetslag. Men förslaget drogs bort efter stora demonstrationer.

Demonstranter samlas på en gata
Den nya säkerhetslagen kan betyda slutet för Hongkongs demonstrationsfrihet Demonstranter samlas på en gata Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,demonstrationer

Nu har Peking i stället valt att stifta lagarna direkt utan att involvera lokalparlamentet i Hongkong. Det är i sig ett brott mot överenskommelsen från 1997.

Det är ett klart tecken på att Peking inte längre litar fullt ut på sina representanter i Hongkong.

Struntar i lokalstyret

Det senaste årets massiva demonstrationer och kravaller i Hongkong har väckt oro i Peking. Beslutsfattarna i kommunistpartiet verkar ha dragit slutsatsen att de förlorat kontrollen över utvecklingen i territoriet.

I september ska Hongkong välja nytt lokalparlament och det mesta tyder på att oppositionen kommer att segra klart.

Valsystemet är upplagt så att Pekingtrogna politiker nästan garanteras vinna hälften av mandaten, men maktförhållandena i det nya parlamentet väntas ändå bli mycket jämnare än i dag.

tiotals ghripna demonstranter sitter på marken omgivna av kravallpolis
Hundratals personer greps under demonstrationer i Hongkong på onsdagen tiotals ghripna demonstranter sitter på marken omgivna av kravallpolis Bild: EPA-EFE/All Over Press Hongkong

Det är till och med möjligt att de Pekingtrogna politikerna förlorar sin majoritet i parlamentet.

Kinas allt mer auktoritära ledning ser nu ut att ha valt att helt ignorera lokalparlamentet för att införa en mer direkt kontroll över Hongkong. Det kan betyda slutet på ''två system ett land''-politiken.

Sanktioner från USA:s håll?

Om Peking väljer att skrota Hongkongs särställning kommer det att leda till internationella protester och möjligen också till någon form av motåtgärder – i alla fall från USA.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade i går att ingen längre på allvar kan anse att Hongkong är ett autonomt område.

USA ger i dag Hongkong en rad handelsfördelar jämfört med Fastlandskina. De här fördelarna är viktiga för Hongkongs stora finanssektor och många kinesiska affärsmän väljer att göra affärer genom Hongkong.

Två demonstranter håller upp bilder på USA:s flagga och president Donald Trump
Många demonstranter i Hongkong hoppas på hjälp från USA Två demonstranter håller upp bilder på USA:s flagga och president Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong

Men handelsfördelarna är kopplade till Hongkongs särställning. President Donald Trump kan om han vill upphäva dem med hänvisning till att Hongkong inte längre är autonomt.

USA:s valår påverkar politiken

Under normala förhållanden skulle det kanske vara osannolikt, speciellt med tanke på att åtgärden skulle slå hårdare mot Hongkong än mot Peking.

Hongkong står i dag för kring tre procent av Kinas ekonomi jämfört med kring 20 procent 1997.

Det är också garanterat att Kina skulle reagera med någon form av motåtgärder.

Trump har hittills varit ovillig att inleda konfrontationer med auktoritära ledare i frågor som gäller yttrandefrihet och demokrati, men coronapandemin och presidentvalet i höst kan ändra på det.

President Trump beskyller Kina för pandemin. Trump har också anklagat Demokraternas presumtiva presidentkandidat Joe Biden för suspekta kontakter till Peking.

Därför är det inte helt uteslutet att USA väljer att markera mot Kina.

Ökad konfrontation

Men även om det blir sanktioner i någon form kommer det knappast att få Kina att ändra sin inställning till Hongkong.

President Xi räds inte konfrontationer med omvärlden, och inget tyder på att Hongkong utgör ett undantag från det mönstret.

Snarare är det ytterligare ett tecken på att Kina är villigt att riskera internationella relationer och delar av sin ekonomi för att driva en tuffare maktpolitik.

På långsikt betyder det ökade spänningar mellan Kina och västländerna.