Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: 100 000 döda i covid-19 i USA, kommunala sektorns avtalsförhandlingar fortsätter, Boeing börjar tillverka 737 Max igen

Nainen kävelee maski naamallaan New Yorkissa.
Delstaten New York står för nästan en tredjedel av alla dödsoffer i USA. Nainen kävelee maski naamallaan New Yorkissa. Bild: Justin Lane / EPA New York,coronavirus

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

I dag ska parterna i kollektivavtalsförhandlingarna för kommunala sektorn ta ställning till förslaget som lades fram igår kväll. Förslaget följer den så kallade allmänna linjen, med löneförhöjning och slopade kiky-timmar.

Social- och hälsovårdsministeriets och Institutet för hälsa och välfärd THL presenterar i dag en översikt och epidemiologisk bedömning av coronasituationen. Man pratar också om social- och hälsovårdens kapacitet. Svenska Yle sänder presstillfället live klockan 10.

Utrikes

I USA har nu överlägset flest dödsfall i världen med över 100 000 döda i covid-19. Under det senaste dygnet har drygt 1 400 nya dödsoffer bekräftats vilket är dubbelt fler än under de tre föregående dagarna.

Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing börjar tillverka det olycksdrabbade passagerarplanet 737 Max igen. Det här trots att myndigheter ännu inte har godkänt de ändringar som bolaget gjort.

SpaceX skulle skjuta iväg sin första kommersiella bemannade rymdfarkost i går klockan 23.33, men fick ändra planerna i sista stund på grund av ogynnsamma väderförhållanden.

Väder

I dag är det uppehåll och tämligen soligt i stora delar av landet. I öst förekommer på dagen regnskurar.

Dagens högsta temperatur är 14 till 19 grader i väst och söder, i landets östra delar 14 och 18 grader och i norr 8 och 14 grader.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Satakunta, Kymmenedalen, Södra Karelen, Birkaland, Södra Österbotten och Österbotten, landskapet Norra Österbotten frånsett kommunerna Taivalkoski och Kuusamo. Varningen gäller också i följande kommuner i Lappland: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Torneå, Övertorneå och Tervola.

Risken för gräsbränder är stor i landskapet Kajanaland, kommunen Taivalkoski och i följande kommuner i Lappland: Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari och Pelkosenniemi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes