Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg dammar av planen för Ekåsenområdet - en del byggnader kan säljas i framtiden

Bänk och lusthus framför en stor gammal sjukhusbyggnad. Gräsplan invid.
Numera finns stadshuset i den gamla sjukhusbyggnaden. Bänk och lusthus framför en stor gammal sjukhusbyggnad. Gräsplan invid. Bild: Nicole Hjelt / Yle Raseborg,stadshus,Ekenäs,Ekåsen,Bänk,raseborgs stadshus

Raseborg har återigen börjat jobba med detaljplanen för Ekåsenområdet i Ekenäs. Beroende på slutresultatet kan det vara möjligt att staden säljer en del av byggnaderna på området.

Staden har diskuterat möjligheten att sälja tre kasernbyggander i tegel, som finns på Ekåsenområdets östra sida mot Raseborgsvägen. Utöver dem har man funderat på att sälja det så kallade A-huset som för tillfället står tomt. A-huset står också invid Raseborgsvägen.

Byggnad på Ekåsens område.
A-huset kanske sätts till försäljning. Byggnad på Ekåsens område. Bild: Veronica Montén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,ekåsen

- Beroende på vad byggnaderna planläggs för, så finns det möjlighet att avyttra dem. Besluten fattas utgående från hur detaljplanen ser ut, säger stadens mätningschef Roger Nyberg.

Arbetet inleddes för flera år sedan

Arbetet med att ändra detaljplanen för Ekåsenområdet inleddes redan år 2013. Målsättningen var bland annat att utreda möjligheterna att bygga bostäder på området och hur de befintliga byggnaderna kan användas.

Ekåsens sjukhus verkade på området fram till år 2017. Enligt den rådande detaljplanen får det inte byggas bostadshus på området.

Tre hus blev två

Planen stod stilla i många år och togs på nytt upp år 2018 efter att staden beslutat att flytta stadshuset till den före detta sjukhusbyggnaden. Stadens flytt var möjlig med hjälp av undantagslov.

Planutkastet var då offentligt framlagt och det kom åtta utlåtanden och en anmärkning gällande det.

Det uppdaterade planförslaget har utarbetats utgående från utlåtandena och anmärkningen. En av de främsta förändringarna är att de tre planerade bostadshusen på områdets östra sida vid Raseborgsvägen sida har bantats ned till två stycken.

Raseborgs stadshus fotat från luften.
Det krävdes ett undantagslov så att stadshuset kunde flytta till Ekåsen. Raseborgs stadshus fotat från luften. Bild: Christoffer Westerlund / Yle stadshus,Raseborg,Västnyland,förvaltning,byggnad,raseborgs nya stadshus

Orsaken är att landskapsmuseet ansåg att den planerade bostadsmängden var för stor. Varje hus ska rymma runt tio bostäder.

Det är meningen att de två bostadshusen ska byggas i samma stil som de nybyggda husen på Dragsvik Parkgränd.

Av byggnaderna på Ekåsenområdet ska 14 stycken skyddas eftersom de är kulturhistoriskt viktiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland