Hoppa till huvudinnehåll

Rättspsykiatri med Claes Andersson som ung läkare i finlandssvenskt tv-drama

När Claes Andersson (1937-2019) var ung var det vid sidan om skrivandet framför allt psykiatrin han brann för. På Arenan har nu publiceras ett drama om rättspsykiatri som han både skrev och spelade med i.

I Sjuk eller skyldig? från år 1969 diskuterar Claes Andersson och hans kollega psykiatern Ulf Göran Ahlfors hur en rättspsykiatrisk undersökning går till. Den verklighetsbaserade historien om ett brott illustreras med scener ur ett familjeliv som så småningom kommer att sluta tragiskt.

Dramat, eller debattpjäsen som den också kallades, gjord av den finlandssvenska tv-teatern, regisserades av Åke Lindman och har inte visats sen 1974.

Ur den finlandssvenska "Sjuk eller skyldig" från 1969.
Gunvor (Signe Liljeberg) lever upp av flytten till stan. Ur den finlandssvenska "Sjuk eller skyldig" från 1969. filmer

Utgångspunkten är ett par med barn som flyttat från Åbo skärgård till Helsingfors.

Gunvor tar som enda i familjen körkort och åker engagerat runt till sina olika jobb och träffar väninnor medan Gustav mentalt sjunker ihop, dricker allt mer och känner en växande ilska.

Har du blivit fin i stan? Du går på alla möjliga kurser.

Det hela eskalerar i familjevåld som slutar i vad som återges vara ett dråp även om mannen efteråt sägs ha minnesluckor och har anmält sig själv.

Berättelsens ram är den rättspsykiatriska undersökning som Andersson i egenskap av psykiater gör.

finlandssvensk köksmiljö på 1960-talet
Stig in i ett 1960-talshem. finlandssvensk köksmiljö på 1960-talet filmer

Den korta filmen (ca 50 minuter) blir nu 50 år senare ett tidsporträtt.

Vi tittar in i 1960-talets hemmiljö, hör hur man blandar svenska och finska, får de sociala problemen beskrivna (alkoholproblem definieras som fyra flaskor starksprit under en helg) och får en inblick i hur ett finlandssvenskt familjeliv kanske kunde se ut på den tiden.

Dramat lyfter fram såväl kriminologi och rättspsykiatri som vissa nya tankar om psyket som överlag i slutet av 1960-talet var aktuella.

Som ung psykiater ville nämligen Claes Andersson förnya sättet att se på mentalfrågor. Du kan läsa mer om det i artikeln Claes Andersson - de hemlösas och mentalt sjukas vän.

Paul Budsko i rollen som Gustav Ström i dokumentärspelet skrivet av Claes Andersson.
Gustav (Paul Budsko). Paul Budsko i rollen som Gustav Ström i dokumentärspelet skrivet av Claes Andersson. Paul Budsko

Novemberrörelsen

Under samma tid som tv-filmen är gjord var Claes Andersson med i Novemberrörelsen som värnade om utslagna i samhället; bostadslösa alkoholister, fångar, sexuella och etniska minoriteter samt mentalpatienter och speciellt deras rättsskydd.

I sitt jobb som jourhavande läkare på Hesperia sjukhus hade Andersson nämligen sett många män i dåligt skick hämtas till sjukhuset. Männen var hemlösa, alkohol- eller drogberoende och köldskadade. Vintern 1967 dog ett 40-tal män i Helsingfors för att de frös ihjäl.

Claes Andersson var ordförande för Novemberrörelsen åren 1967-1969. Kanske kan man ana det engagemanget i “Sjuk eller skyldig?”. Som motpol återges här också åsikter i en insändare som kritiserar "daltandet" med brottslingar.

Det blir överraskande nog ingen egentlig diskussion om familjevåld eller våld mot kvinnor. Överhuvudtaget känns ett kvinnligt perspektiv underrepresenterat. Kanske har det med tidsandan att göra? År 1969 låg många milstolpar för jämställdhet fortfarande framför.

Fokuset är lagt på den rättspsykiatriska undersökningen. I slutdiskussionen vänds och vrids det på hur den borde göras och hur man månne kommer att se på saken i framtidens samhälle?

Stela men inte så det störde.― Margita Andergård i tv-krönika 1969

I Brages pressarkiv återfinns Hbl:s tv-krönika från oktober 1969. Den är skriven strax efter att pjäsen hade visats i finlandssvensk tv.

Skribenten Margita Andergård utgår från att dramat väckt debatt i tv-sofforna, men är förundrad över slutkontentan då mannen blir ostraffad och också anses ofarlig för sig själv och andra.

Andergård tycker 1969 att skådespelarna skildrar familjedynamiken bra och att de två läkarna Andersson och Ahlfors är lite stela i sina roller men "inte så det störde".

Inflytelserika män inom kriminologi och psykiatri

Patrick Törnudd
Patrick Törnudd. Patrick Törnudd Törnudd

I slutdiskussionen medverkar kriminalforskaren Patrick Törnudd (1935-2015) som sig själv.

1969 var Törnudd anställd på det som senare blev Finlands rättspolitiska institut och som han slutligen blev direktör för år 1980 fram till pensioneringen 1996.

Numera är det Institutet för kriminologi och rättspolitik vid Helsingfors universitet.

ulf-göran ahlfors och claes andersson
Ulf Göran Ahlfors och Claes Andersson. ulf-göran ahlfors och claes andersson Claes Andersson

Ulf Göran Ahlfors (1932-2017) var 1969 biträdande överläkare i psykiatri vid Hesperia sjukhus i Helsingfors och utsågs senare till överläkare.

Ahlfors verkade också som professor i psykiatri vid Helsingfors universitet.

ulf göran ahlfors
Ulf Göran Ahlfors ulf göran ahlfors Ulf Göran Ahlfors
Claes Andersson 1968.
Medicine licentiat Claes Andersson fotograferad året innan dramat, 1968. Claes Andersson 1968. Bild: Yles arkiv/ Håkan Sandblom Claes Andersson

Claes Andersson för sin del arbetade under sin specialiseringstid som läkare på Ekåsens sjukhus i Ekenäs och fortsatte sen på Hesperia sjukhus i Helsingfors.

Efter att 1969 ha blivit klar specialläkare i psykiatri blev han överläkare på Veikkola sanatorium.

Redan under 1960-talet gav Andersson ut fem diktsamlingar vid sidan om arbetet inom psykiatrin och författarskapet tog så småningom allt mer över.

I slutet av 1970-talet övergick han till att vara författare mer eller mindre på heltid. Även det politiska engagemanget växte och 1987 valdes han in i riksdagen.

Under årens lopp fram till slutet av 1980-talet gjorde han ändå återkommande arbetsturer på mentalvårdsmottagningar, bland annat i Borgå och Lovisa.

Se Sjuk eller skyldig? på Arenan.

I rollerna:

Paul Budsko (Gustav Ström), Signe Liljeberg (Gunvor Ström), Michael Budsko (son), Martin Eriksson (son), Rauha Punti (granne), Kaarlo Wilska (granne), Claes Andersson (läkare), Ulf Göran Ahlfors (läkare) och Patrick Törnudd (advokat). Manus: Claes Andersson och Ulf-Göran Ahlfors. Musik: Eero Ojanen. Regi: Åke Lindman.

Läs också:
I arkivet hittar du mer om Claes Andersson och ämnet psykiatri:
Claes Andersson deltar i diskussion om mentalvården år 1973

Humanisten Claes Andersson

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Kom i form med Stålas spänstskola!

  Att spännsta är frågan?

  Caj "Ståla" Stålström tar itu med allas hälsa 1976. I fina sjuttiotalsträningsdräkter tränar gänget. Man springer, spelar volleyboll, simmar, går på gym och paddlar...

 • Golf ger friskt humör och vackra svingar

  Alla kan spela golf: det är roligt och inte ens så dyrt.

  Mången har sagt att golf är världens dyraste sport, men så dyr är den inte, påperkar redaktör Christer Bonn. Golf börjar bli en gren för var och en 1982.

 • Med tennisskolan blir tv-tittare snabbt tennisspelare

  Tennisskola med Tommy Karlsson och tennislärare Heiki Hedman

  Är du intresserad av att lära dig spela tennis? Tevens tennisskola med Tommy Karlsson och tennislärare Heikki Hedman tar dig på tennislektioner till Lojoön.

 • Boboll kan man träna både inne och ute

  Boboll är en trevlig sport som kan spelas var som helst.

  Boboll är en trevlig sport som kan spelas nästan var som helst. Pojkar och flickor, unga och gamla kan finna glädje i det finska nationalspelet som spelas över hela vårt land, säger Caj Stålström, och lär barn att träna boboll i en gymnastiksal. Men det finns också norrmän som gillar boboll.

 • På Borgbacken har man snurrat runt sedan 1950

  Om Borgbackens historia och alla roliga åk.

  Borgbacken öppnades den 27 maj 1950. Berg-och-dalbanan togs i bruk 1951, och hör ännu till de mest populära åken. Här får ni följa med till Borgbacken och lyssna på dess minnen.

 • Äppelätartävling på Borgbacken

  Hurtiga barn i en tävling på Borgbackens scen.

  I det här gamla stumfilmsklippet deltar hurtiga barn i en tävling på Borgbackens scen.

 • Pål Pressli på Borgbacken

  "Tosi paha ställe säger dom".

  "Tosi paha ställe säger dom". Pål Pressli är en riktig man; han skall testa Enterprise och andra hemska maskiner på Borgbacken.

 • Raskravaller i USA på 1960-talet

  "De farligaste är de som inget har att fölora."

  Den svarta författaren James Baldwin säger i sin bok Fire next time (Nästa gång elden) att de farligaste är de som inget har att förlora. På 1960-talet spreds kravaller och aktioner runt om i USA, där många sådana människor deltog. Gnistan var ofta någon enskild händelse.

 • Martin Luther Kings dröm dog i Memphis

  Martin Luther King sköts i Memphis 1968.

  Martin Luther King, ledaren för den svarta medborgarrättsrörelsen höll sitt välkända tal "I have a dream" i augusti 1963. Han sköts till döds i Memphis den 4 april 1968.

 • James Baldwin talar om att vara svart i Frankrike och USA

  Baldwins böcker behandlar ofta rasism och sexualitet.

  James Baldwin (1924-1987) var en svart amerikansk författare, som levde långa tider i Frankrike. Baldwins böcker behandlar rasism och sexualitet. Dessa teman har diskuterats då han besökt Finland.

 • Testa dina kunskaper om musikalen Hype

  Vad vet du om 90-talets finlandssvenska ungdomsfenomen?

  Hur gick refrängen nu igen till "Du är vad du är"? Här kan du testa om du har så bra koll på Hype som du tror!

 • Behind the scenes of 16

  Kultserie med musik om ungdomar och lärare i nionde klass.

  Serien 16 blev superpop bland finlandssvenska unga. Följ med bakom kulisserna och hör mera om de som var med. Bland andra var alla fyra medlemmarna i Fork urpsrungligen i 16.

 • "Felix och Nenne" minns tv-serien 16 med värme

  Kasper Ramström och Silva Lillrank blev idoler 1993.

  Kärleksbrev, kravallstängsel och kultstatus. Kasper Ramström och Silva Lillrank är fortfarande häpna över att serien 16 blev så stor.

 • Tove Jansson läser Sommarboken

  Om Sophias sommar med gamla farmor och sin pappa på en ö.

  Varje gång blir nätterna mörka helt oförmärkt. Någon kväll i augusti gör man sig ett ärende utomhus och plötsligt är allting kolmörkt. En stor, varm, svart tystnad omkring huset. Tove Jansson läser hela Sommarboken om Sophias sommar med sin gamla farmor och sin pappa på en ö i skärgården.

 • Från butiksbil till R-kiosk

  Varifrån får finländaren sitt dagliga bröd? På 1980-talet drog man in en mängd butiker på glesbygden. Och nära städer dök köpcenter upp.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Mörjens – the Best of Morjens

  Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur Morjens.

  Mörjens är ett kollage av de bästa bitarna ur humorserien "Morjens" samt bonussketcher från det nya århundradet. Gänget bakom Morjens bestod av av Stan Saanila, Mikael Crawford, Saliven Gustafsson, Wille Wilenius, Paul Olin och Micke Rundman.

 • Krambambuli i Kryddhulta

  En film om Kryddhultaborna.

  Västnyländska Kryddhulta började med revy, sedan roade man i radioprogrammet "Backspegeln" och i tv-sketcher 1974-1975. Långfilmen "Krambambuli i Kryddhulta" kom 1977.

 • Galgmannens förbannelse av Runar Schildt

  Galgmannen från 1922 är en perfekt radio- och tv-pjäs.

  Runar Schildts dramatiska och skrämmande enaktare Galgmannen från 1922 är en perfekt radio- och tv-pjäs, skriven långt innan televisionen var påtänkt. Carl Mesterton regisserade pjäsen 1961 för både Finlands tv och radio.

 • Tre långa år – samhällsdrama om brott och straff

  Att komma till samhället efter ett fängelsestraff

  I dramat Tre långa år med manus av Claes Andersson och regi av Åke Lindman dryftas sociala frågor och vad som händer när du blir stämplad för livet. Familjen Ekholm har det knapert, men det går ändå. Tills allt rasar samman när Sven sätter sig i bilen efter en fotbollsmatch och några öl.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

Nyligen publicerat - Arkivet