Hoppa till huvudinnehåll

Restriktioner gällande resor i hemlandet hävs sannolikt

Åbo slotts fasad fotograferad från den kullerstensbelagda innergården.
Man ska framöver få resa i hemlandet, bland annat till Åbo slott. Åbo slotts fasad fotograferad från den kullerstensbelagda innergården. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo slott,Åbo,turism,turister

Enligt Yle Uutisets uppgifter kommer regeringen att häva den nuvarande rekommendationen som avråder från resor i hemlandet. Efter att motstridiga uttalanden har yttrats i frågan förbereder Social- och hälsovårdsministeriet nya instruktioner som gäller resor under sommaren.

Enligt Yle ska regeringspartierna i princip redan ha avtalat om att avveckla rekommendationen om att undvika resor i hemlandet. Statsrådet meddelade på Twitter att man vid Social- och hälsovårdsministeriet som bäst förbereder rekommendationer för fritidsresor i hemlandet under sommaren och informerar om dem de närmaste dagarna.

Tidigare på torsdagen framgick det att rekommendationerna om hur man ska förhålla sig till resor i hemlandet är motstridiga.

Medan näringsminister Mika Lintilä (C) i onsdags uppmanade till resor i hemlandet på Twitter, avrådde kanslichefen för Social- och hälsovårdsministeriet Kirsi Varhila från resor i hemlandet under en presskonferens på torsdag förmiddag.

- Som minister med ansvar för resandet tror jag att jag tar mig en liten avstickare och uppmanar till inrikesresande, skrev Lintilä i sin tweet, som svar på Yle-journalisten Katri Makkonens fråga om hur man nu ska resonera kring resor i Finland när semestersäsongen inleds.

Under ministeriets och Institutet för hälsa och välfärds, THL:s gemensamma presskonferens sa för sin del THL:s Mika Salminen att utlandsresor bör undvikas än så länge.

Vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS bedömde överläkaren Asko Järvinen att risken för att coronaepidemin förvärras i och med resor i hemlandet som måttligt liten. Det rapporterade Helsingin Sanomat.

Läs också