Hoppa till huvudinnehåll

Rosanna Fellman en av kandidaterna till Yles lyrikpris Den dansande björnen

en kvinna i rosa hår och grå jacka står bland grönskande träd
Rosanna Fellman är nominerad till lyrikpriset Den dansande björnen. en kvinna i rosa hår och grå jacka står bland grönskande träd Bild: Yle/Jasmine Nedergård studerande,parker,protester,Rosanna Fellman

Yles lyrikpris "Den dansande björnen" delas ut sedan år 1994. Priset är värt 4 000 euro.

Bland närmare 100 verk har juryn valt ut följande sex böcker som är nominerade till priset år 2020:

Fellman Rosanna: Strömsöborna

I Rosanna Fellmans värld går inte allting riktigt som på Strömsö. Här kämpar alla med att hålla den fejkade fasaden uppe och under ytan bubblar det av utsatthet och ensamhet, prestationskrav och otillräcklighet, depression och ångest.

Fellmans texter präglas av hög puls. Även om många av texterna är djupt smärtsamma kännetecknas dikterna också av en avväpnande och särpräglad humor som gör att den samhällskritiska udden borrar sig än djupare. Flera av karaktärerna i boken är oförglömliga, och en del av texterna har potential att bli moderna klassiker i den finlandssvenska poesin.

Isoaro Anna Elina: Tämänilmaiset

Anna Elina Isoaros tredje diktsamling Tämänilmaisetär en naken berättelse om ett barns död. Samlingen består av stunder då döden är närvarande på olika sätt för olika personer – modern, barnen och släktingarna. Det är en berättelse om hur vardagen fortsätter, trots allt.

Isoaros konkreta och berättande strofer begränsas inte enbart till det mest akuta skedet, som en underström löper en tidlös sorgesång, välkänd för otaliga mödrar. Diktsamlingen tar fasta på ett viktigt tema på ett mångsidigt och förtjänstfullt sätt, också tonfallet är varierat – ingenting är beckmörkt, inte ens döden.

Kangaskoski Matti: Johdatus pimeään

I Matti Kangaskoskis texter kan man utläsa en övertygelse om att poesi kan skapa information om världen. Eller snarare såhär: poesi kan visa hur kunskap och världen byggs upp och struktureras i oss. Detta är kärnan i det mångskiftande diktverket.

Den torra humorn öppnar sig utåt i olika skepnader, upprepningar, lyriska bilder och ett berättande grepp. Johdatus pimeään skapar en solid ram för världen att ta form i.

De sex nominerade till lyrikpriset Den dansande björnen 2020.
Sex lyrikverk är nominerade till Den dansande björnen år 2020. De sex nominerade till lyrikpriset Den dansande björnen 2020. Bild: Yle/Marit Lindqvist Den dansande björnen,lyrik

Kejonen Silja: Lähetä minulle ympyrä

Vi tar en berättelse. Vi föreställer oss att berättelsen är ett lakan, vi färgar lakanet med knytteknik i lätt sagolik surrealism och låter lakanet torka på tvättställningen. Vi laddar hagelgeväret och skjuter på lakanet. Silja Kejonens andra diktsamling Lähetä minulle ympyrä finns inlindad i detta lakan.

Här klipper Impi Marskalkens hår i S:t Michel, ett kålhuvud grävs ner och beströs med sand och svartpeppar, och när en kvinna blir itusågad öppnas en plats där det om vintern växer förvildat ananashår. Under alla dessa fantastiska bilder ligger allt annat än barnslig glädje. Texten handlar om våld och övergrepp mot otaliga kvinnor.

Särkiö Auli: Vedenpeitto

Vad beträffar minimalistiska verk kan man genast se med hur grovt sandpapper de är behandlade. Vedenpeitto tillhör de mest finkorniga. Auli Särkiös ytterst avskalade diktsamling dväljs vid vatten och känns som en protest, en revolt mot snabba förflyttningar, informationsflödet, överflödet som föder överflöd.

Särkiös dikter rör sig mellan drömlika vattenbilder, de är som aningar, förslag på hur vi kan uppleva enorma vattenmängder. Orden som saknas i vårt språk är igenspacklade med levande nyord.

Teittinen Jouni: Sydäntasku

Jouni Teittinens förtjänstfulla debutdiktsamling Sydäntasku dyker ner i minnen och i barndomen, i barndomens beredskap att ta emot allt.

Teittinen blåser nytt liv i det välbekanta och trygga, i sandlådor och strandsemestrar med familjen. Språket suger livskraft ur det sympatiska och vardagliga, och visar på allt det djupa som finns men som vi inte ser.

I urvalsjuryn för lyrikpriset Den dansande björnen satt i år poeten Susinukke Kosola (ordförande), Yles kulturredaktörer Minna Joenniemi och Marit Lindqvist samt skådespelaren och producenten Erja Manto.

Kandidaterna presenteras i programmet “Kulttuuriykkönen” på Yle Radio 1 den 28 maj kl. 15:02.

Yles lyrikpris Den dansande björnen delas ut sedan år 1994. Priset är värt 4 000 euro.

Vem som tilldelas priset kungörs i “Kulttuuriykkönen” torsdagen den 2 juli kl. 15.

Läs också