Hoppa till huvudinnehåll

SeglarJerrys Ånger har hittat sin nisch – spelar "skäriblues" på finlandssvenska

SeglarJerrys Ånger.
SeglarJerrys Ånger utmanar på Vegatoppen med låten Ditt hjärta brister. SeglarJerrys Ånger. Bild: Privat. Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musiktävlingar,musik,SeglarJerrys Ånger

Ett bluesband äntrar den finlandssvenska musikscenen. Åbobandet SeglarJerrys Ånger gör blues på finlandssvenska och debuterar på Vegatoppen med utmanarlåten Ditt hjärta brister.

SeglarJerrys Ånger är ett finlandssvenskt bluesband från Åbo. Bandet består av Jerry Wahlforss, Pekka Munsterhjelm Johan Järf och Tapo Leppänen.

Om du gått på teater i Åbo har du antagligen sett bandets sångare Jerry Wahlforss stå på scenen. Han är nämligen skådespelare på Åbo Svenska Teater till vardags.

Via teatern och sin medverkan i musikaler har Wahlforss sedan hittat musiken.

– Även om jag är debutant med den här gruppen så har musiken nog funnits med länge, berättar Wahlforss.

Det här är SeglarJerrys Ånger

  • Grundades 2018
  • Har sitt säte i Åbo
  • Består av:

Jerry Wahlforss - sång
Pekka Munsterhjelm -gitarr
Johan Järf - bas och
Tapo Leppänen - trummor

  • Spelar "skäriblues" med influenser av R&B
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Ditt hjärta brister

Ett färskt bluesband

Wahlforss är en av upphovsmännen till SeglarJerrys Ånger och berättar att bandet blev till när gitarristen Pekka Munsterhjelm flyttade till Åbo år 2018.

– Jag känner honom från tidigare och en kväll så tänkte vi att vi ska göra någonting roligt tillsammans och där startade det.

Wahlforss berättar att Munsterhjelm är en av de viktigaste kuggarna i bandet.

– Det är ganska långt han som står för text och musik. Jag försöker inspirera honom och ibland är det ganska trögt, andra gånger kan han spotta ut sex låtar på en gång.

Bandnamnet uppstod av en slump

Namnet SeglarJerrys Ånger har en lite speciell historia. Att de skulle vara SeglarJerry hade bandet på de klara redan tidigare, men att det skulle bli ånger var lite av en slump.

– Vi hade våra låtar i en mapp på datorn. Mappen hette “SeglarJerrys Sånger” och det rymdes inte på en rad, så datorn gjorde om det till SeglarJerrys Ånger. Vi tänkte att det låter som ett ganska bluesigt namn så det fick bli så.

Ånger är även ett återkommande tema för bandet. Flera låtar handlar om brusten eller omöjlig kärlek, något som är kännetecknande för bluesgenren.

– Blues är grunden i all vår musik och det som vi är inspirerade av är äldre Rhytm and Blues, som vi själva kallar för “skäriblues” eller “partyblues”. Det är snygga gitarrsolon, enkla trumkomp och basen får plats att dansa mellan tonerna.

Flicka river ett pappershjärta i två
Hjärtesorg är ett återkommande tema i SeglarJerrys Ångers musik. Flicka river ett pappershjärta i två Bild: Yle/Madeleine Boström brustet hjärta

Det som är speciellt är att SeglarJerrys Ånger gör finlandssvensk blues, vilket är lite av en egen nisch.

– Många bluesband spelar gamla evergreens och det ville vi inte göra. Vi ville vara influerade av dem, men göra helt egen musik. För oss är det inte konstigt att sjunga på finlandssvenska.

Utmanar på Vegatoppen

SeglarJerrys Ånger utmanar nu på Vegatoppen med låten Ditt hjärta brister. Låten handlar om hopp.

– Livet är en bergochdalbana och ibland är det jobbigt, men det finns nog vänner som kan lyfta upp en från gropen man hamnat i. Egentligen är det kärleks- och vänskapssång som förhoppningsvis ger hopp.

SeglarJerrys Ånger ser fram emot att så snart det finns möjlighet stå på scenen och uppträda framför publik. De har en spelning i augusti som ännu inte blivit avbokad.

– Det är roligt att träna med killarna, men nog är det för publiken vi gör det här.

Du kan rösta på låten HÄR.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje