Hoppa till huvudinnehåll

Skidförbundet bekräftade ryktena – nu är det klart att Martin Norrgård blir ny vallachef i skidlandslaget: "Jag förstår att det blir en jättestor utmaning"

En man med skägg står i solen och ler. Han har en blå jacka med svenska landslagets tryck på.
Martin Norrgård. En man med skägg står i solen och ler. Han har en blå jacka med svenska landslagets tryck på. Bild: Yle/Markus Bergfors Martin Norrgård,norrgård

Martin Norrgård flyttar hem. Efter ett år i det svenska skidlandslagets serviceteam tar han över som vallachef i det finländska landslaget.

Förra veckan började det spekuleras i att Martin Norrgård är Skidförbundets man för jobbet som ny vallachef i det finländska skidlandslaget.

I dag bekräftade förbundet att valet har fallit på Norrgård. Hans kontrakt med Skidförbundet inleds den 1 oktober och sträcker sig över OS i Peking 2022. Dessutom finns en option för 2023.

– Jag är jätteglad att jag får chansen. Det finns en tävlingsmänniska i mig som gör att jag brinner för den här typen av yrken och uppdrag. Det blir jättespännande – men jag förstår också att det är en jättestor utmaning. Det blir inte enkelt på något sätt, men jag försöker att ta det som positiv energi, säger Norrgård till Yle Sporten.

Varför blir det en stor utmaning?

– Det är en utmaning att vara en enskild åkares vallare. Då är man spänd och får adrenalin före starten. Nu kommer jag till en helt ny miljö som jag ska försöka forma enligt mitt sätt att tänka.

Ska skapa ett lag

Norrgård kommer närmast från en vinter i det svenska skidlandslagets vallabod. Dessutom har han erfarenhet från att ha jobbat med Japan och Storbritannien.

Han säger att han först och främst vill se till att det finländska vallateamet jobbar som ett lag.

– Jag vill inte ta ställning till hur man har jobbat tidigare, men jag har gjort det klart från första början att vi ska hitta en röd tråd och arbeta tillsammans.

I serviceteamet får han sällskap av fyra till heltidsanställda. Esterna Are Mets och Raul Seema samt finländarna Petri Koivisto och Heikki Alakärppä ingår i teamet.

Dessutom ingår ett gäng vallare som får ett arvode när de är med under en världscuphelg. Det finländska serviceteamet under en helg kan bestå av Norrgård, de fyra anställda och sex inplockade vallare.

Norrgård tar över som vallachef efter Aki Hukka. Efter två säsonger tackade han för sig. De senaste åren har kritiken mot det finländska vallateamet stundtals varit hård.

Texten uppdaterad med kommentarer från Martin Norrgård klockan 14.55.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport