Hoppa till huvudinnehåll

Snart är sommaren här - hotellen i Västnyland går på sparlåga, men kan öppna upp snabbt

Man och kvinna vid en krog
Köksmästare Samuel Mikander och biträdande försäljningschef Cecilia Montén väntar på att få öppna dörrarna på Svartå slott för gästerna. Man och kvinna vid en krog Bild: Johanna Lindholm/Yle Svartå, Raseborg,Svartå slott,Raseborg,restauranger,cecilia montén

Inkvarteringen i Västnyland har likt många andra branscher drabbats hårt av undantagstillståndet. Några aktörer håller stängt tillsvidare. Andra håller öppet, men med mindre service och ökade säkerhetsåtgärder. Nu väntar man ivrigt på att få börja öppna upp 1 juni.

När Yle Västnyland besöker Svartå slott i Raseborg i slutet av maj, ser man enstaka personer flanera omkring i den vackra trädgården som börjar vakna till liv inför sommaren.

Men i övrigt är det tyst.

Både hotellet och det gula träslottet står igenbommade, likaså restaurang Slottskrogen nere vid Svartån.

Svartå slott och hotell
På Svartå slott väntar man ivrigt på att komma igång till sommaren. Verksamheten har legat nere sedan mars 2020 i och med coronakrisen. Svartå slott och hotell Bild: Johanna Lindholm/Yle Svartå slott,Svartå, Raseborg,Raseborg,inkvartering,hotell,coronavirus

I år kommer det heller inte att bli någon sommarteater, trots att man hade två pjäser på repertoaren.

Stängde omedelbart

Biträdande försäljningschef Cecilia Montén berättar att man på Svartå slott reagerade väldigt snabbt då coronan slog till.

- Vi stängde i praktiken redan innan vi var tvungna att göra det, och nu har vi ju helt enkelt haft noll gäster.

Leende kvinna
Biträdande försäljningschef Cecilia Montén berättade att avbokningarna duggade tätt när coronakrisen bröt ut. Leende kvinna Bild: Johanna Lindholm/Yle Svartå slott,Svartå, Raseborg,Raseborg,Biträdande försäljningschef

- Visst känns det ju tråkigt, och allt kom väldigt plötsligt, konstaterar Cecilia Montén.

- Det har inneburit stora och drastiska förändringar.

Personalen står redo

Genom att skära ner verksamheten har man försökt minimera utgifterna.

De flesta fast anställda har varit permitterade, heltid eller deltid. Men hela tiden har man otåligt väntat på att få börja jobba.

Slottskrogens kökschef Samuel Mikander säger att köket kan öppna genast, om så behövs:

- Givetvis står vi alla kockar nu på tå och vi skulle gärna hoppa framför spisen direkt, säger han, men konstaterar att läget är som det är.

Under tiden snickrar man ihop olika menyer.

- Vi får se om det blir gamla goda Svartå slott-klassiker eller om vi kanske kör med lite enklare rätter tillsvidare, säger han.

Hade önskat mer information

När intervjun görs den 19 maj väntar personalen på Svartå slott på att regeringen på eftermiddagen ska berätta hur de tänker sig att restriktionerna inom inkvarterings- och restaurangbranschen ska luckras upp.

Både Svartå slotts vd Christine Linder och biträdande försäljningschef Cecilia Montén är smått kritiska till hur regeringen informerat branschen om framtidsutsikterna.

De anser att man inte fått tillräckligt med information och direktiv med tanke på hur man kan öppna upp till sommaren.

- Turistbranschen har nog inte fått det stöd den skulle ha förtjänat, säger Cecilia Montén.

- Och det är ju faktiskt ganska kort tid till den första juni att förbereda hur vi ska öppna.

Verksamheten avstannade helt

Också Axel Holmström, direktör på hotell Regatta i Hangö, konstaterar att coronan varit ett hårt slag mot dem, precis som för alla aktörer inom branschen.

Hotelldirektör
Axel Holmström tror att inkvarteringen kommer att ta fart igen. Hotelldirektör Bild: Privat hotelldirektörer,Hangö,hotell,inkvartering,Axel Holmström

- Vi märkte i mars när krisen slog till att verksamheten stannade totalt på bara några dagar.

Nya bokningar upphörde, bokningar avbokades.

Axel Holmström säger att det ändå gäller att inte bli förlamad utan försöka hitta på nya lösningar.

Gradvist öppnande

Enligt den presskonferens som regeringen höll 19 maj får krogar och restauranger gradvis öppna upp.

Det finns dock fortfarande begränsningar, bland annat i fråga om antalet kunder, öppettider och utskänkning.

Det är just dylika åtgärder som man på Svartå slott väntat på att få höra mer om.

Olika lösningar

En snabb rundringning och koll på de lokala hotellens och inkvarteringsplatsernas webbplatser ger vid handen att en del har stängt i avvaktan på bättre tider.

Så här gör hotell i Västnyland under coronakrisen

Till exempel Scandic Sjundeå håller stängt, och potentiella kunder ombeds på telefonsvararen att kontakta närmaste hotell i kedjan.

Hotell i Sjundeå
Före detta Sjundeå bad ingår numera i Scandic-kedjan, och de håller hotellet stängt under coronakrisen. Hotell i Sjundeå Bild: Yle / Robin Lindberg Sjundeå,Västnyland,hotell,Scandic,hotell sjundeå

I Ingå har Westerby gård stängt tillvidare på grund av Covid 19.

Enligt företagare Gunilla Nordblad kommer man inte att ta emot enskilda resenärer, utan endast grupper och folk som är på arbetskommendering.

I Karis är Hotell Socis öppet. Frukost serveras inte, annat än vid överenskommelse. Kunderna kan köpa take away-lunch från hotellets restauraurang som är öppen dagtid.

Företagare Christian Norrgård räknade med att hotellet kan vara öppet eftersom det ändå finns personal på plats tack vare lunchen. Han har två anställda som nu är permitterade på deltid.

Motel Marine i Ekenäs kan man hyra rum och får då äta frukost på rummet.

Men den egna restaurangen har varit stängd sedan mitten av mars. Där är man ändå beredd att öppna upp i någon form efter 1 juni.

Stadshotellet i Ekenäs har också haft öppet som vanligt, med take away-frukost.

Ekenäs stadshotell.
Stadshotellet i Ekenäs har valt att inte stänga. Ekenäs stadshotell. Bild: Yle/Sofia Kajander Västnyland,Ekenäs,ekenäs stadshotell

Restuarangen är stängd, där finns ingen krögare för tillfället och man ser om man så småningom kan öppna upp där.

I Hangö har Hotell Bulevard i centrum haft öppet, men det drivs helt med företagarens egna krafter.

Hotellet är vanligtvis populärt bland arbetare som stannar i Hangö för längre tid.

Hotelldirektör Henna Ström säger att situationen varit väldigt levande.

Många har avbokat, men nu inför sommaren kommer det nya bokningar. Hotellet har ingen restaurang och frukosten serveras för tillfället i take away-påsar.

Avskärmat flyglar

Förutom att ta till rena sparåtgärder, har företagen fått tänka till och vara lite kreativa.

På Hotell Regatta i Hangö har man kunnat avskärma delar av hotellet så att man hyr ut en hel flygel åt en grupp eller ett sällskap, berättar hotelldirektör Axel Holmström.

Vy över spaavdelningen på Hangö havsbad
Hotell Regattas spa öppnade upp för en tid sedan. Vy över spaavdelningen på Hangö havsbad Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,simbassäng hangö havsbad

Man har ändå varit tvungen att köra med permitteringar.

Spaet, som hör till hotellet och också är är öppet för allmänheten, har varit stängt fram till nyligen.

Nu har man gradvis öppnat upp för olika grupper olika tider. Man får inte vara lika många i spaet åt gången som under normala förhållanden.

Under sommaren är poolavdelningen som normalt endast öppen för dem som äger aktier i spaet samt hotellgäster.

Rider ur krisen

Hotell Regattas Axel Holmström säger att hotellet kommer att klara sig tack vare en kombination av kreativa lösningar, begränsningar och starka ägare.

Svartå slotts vd Christine Linder säger att man tack vare några goda år nog kommer att ta sig igenom den här krisen ekonomiskt.

Tror på framtiden

Både i Hangö och i Svartå ser man ändå ljust på framtiden.

Svartå slotts biträdande försäljningschef Cecilia Montén säger att många kunder skjutit fram vårens och försommarens möten och kongresser till sensommaren och hösten.

Merparten av sommarens inbokade bröllop har redan flyttats till nästa sommar, så där börjar det redan bli fullt i kalendern.

Köksmästare Samuel Mikander tror att hösten kommer att bli något utöver det vanliga:

- På något sätt har jag en sådan här stark magkänsla för hösten och månaden september. Av någon konstig anledning känns det som att nu kan det bli en helt annan september än vad det tidigare varit.

Gott liv vid havet Hangös trumfkort

Även Hotell Regattas direktör Axel Holmström tror att Hangö kommer att vara på kartan när den inhemska turismen tar fart.

Hangö kyrka och vattentorn.
Hotell Regatta i Hangö har liksom andra i branschen drabbats av coronakrisen. Hangö kyrka och vattentorn. Bild: Yle/Marica Hildén hotell regatta

- Hangö ligger bra till och det är många som vill komma och njuta av den vackra naturen då man kan bo tryggt i Hangö, förutspår han.