Hoppa till huvudinnehåll

Visit Vasas vd irriterad över oklara reserekommendationer: ”Otroligt linjelöst”

Man i ljusblå skjorta står lutad mot ett balkongräcke.
Visit Vasas vd Max Jansson efterlyser tydligare linjer. Man i ljusblå skjorta står lutad mot ett balkongräcke. Bild: Jakob Lillas / Yle Vasa,max jansson

Under en presskonferens på torsdagen avrådde social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila från fritidsresor inom Finland. Bara några timmar senare säger uppgifter till Yle Uutiset att regeringen sannolikt kommer att häva rekommendationen om att undvika inrikes resande. Från dag till dag vet vi inte vad som kommer, säger Visit Vasas vd Max Jansson.

Restriktionerna som införts för att bekämpa coronavirusepidemin har slagit hårt mot turism- och restaurangbranschen.

Förhoppningen har varit att situationen ska förbättras när restriktionerna lättar från och med början av juni.

En rekommendation att även i fortsättningen undvika resor såväl utomlands som inom landet skulle dock innebära att läget för branschen genast ser mörkare ut.

– Varför sätter man oss i en sådan här situation, när vi redan nu är försiktiga och håller avstånd? Det är tryggt att resa i Finland, säger Jansson.

Vi vill ha något konkret och inte bara linjelöst tal.― Max Jansson, vd för Visit Vasa

Att den här motstridiga informationen kommer bara några dagar innan samhället ska öppnas upp igen irriterar Jansson.

– Tidpunkten är den värsta möjliga. Vi kan inte ha någon framförhållning över huvud taget. Från dag till dag ändrar man fram och tillbaka. Vi vill ha något konkret och inte bara linjelöst tal.

Finländare bra på att följa rekommendationer

Uppgifter som Yle Uutiset tagit del av under torsdag eftermiddag gör gällande att regeringen sannolikt kommer att häva rekommendationen om inrikes resande.

Tidigare i veckan uppmanade näringsminister Mika Lintilä (C) på Twitter finländarna att resa inom landet.

– Jag hoppas att de övriga i regeringen väljer att lyssna på sin kollega och att man i fortsättningen är tydlig i sin information, säger Jansson.

Jansson tycker att finländare överlag är bra på att följa rekommendationer. Även om det inte funnits ett uttryckligt förbud mot att resa inom landet tror han att många ändå har tolkat rekommendationerna just så.

Lång återhämtning för branschen

Turism- och restaurangbranschen var bland de första som drabbades av coronakrisen, och kommer enligt Jansson att vara den sista som kommer ur den.

Han säger att det enligt utvärderingar som man gjort kan ta fyra till fem år innan branschen har återhämtat sig.

– Det är mycket illa ställt. Vi har tappat 94 procent.

Människor på Helsingfors järnvägsstation
Coronakrisen har slagit hårt mot turismbranschen. Människor på Helsingfors järnvägsstation Bild: Henrietta Hassinen / Yle VR-Group ,tåg,tågtrafik,järnvägstrafik,resenärer,kollektivtrafik,tågvagnar,Helsingfors,Helsingfors centralstation,Helsingforsregionens trafik (HRT),skyddsåtgärder,resande,Resande och pendling,social distansering,maj,Borgbacken,semesterresor,inrikesturism,trygghet,säkerhetspolitik,trafiksäkerhet,anonyma nätverk,asylsökande (process),dark web

Jansson påpekar att det från regeringens sida var ett krav att restaurangerna skulle stänga sina dörrar för kunder. Fortfarande är det många företagare som inte har fått någon ersättning.

– Samtidigt som det är en situation som vi inte har varit i tidigare måste jag säga att jag tycker det är uselt skött.

Jansson förundrar sig också över det faktum att restauranger från och med juni endast får ta in hälften av det tillåtna antalet kunder, medan butiker kan hålla öppet som vanligt.

Satsning på inrikes resande

För turismbranschen innebär sommaren en satsning på den inhemska marknaden.

Jansson säger att man satsat stora summor på att marknadsföra resande inom landet. Den otydliga och motstridiga informationen gör dock att läget fortsättningsvis är mycket osäkert.

– Det kan hända att vi bara strör pengar upp i luften och går ännu mera på minus allihopa, säger Jansson.

Han berättar att man utvärderar situationen från dag till dag.

Förhoppningen är att företagen inom branschen ska klara sig, men Jansson framhåller att läget efter sommaren kan vara mycket obehagligt om situationen fortsätter som hittills.

– Man ska tänka på tryggheten, men samtidigt måste man komma ihåg att man inte kan stänga ett samhälle.

Läs också