Hoppa till huvudinnehåll

Coronarestriktioner ska följas också i festyran - polis och ungdomsarbetare patrullerar i Östnyland

Ungdomar.
Hur många unga som kommer att samlas är ännu oklart. Arkivbild. Ungdomar. Bild: Mostphotos ungdomar,pojkar,vänskap,barn (familjemedlemmar)

Kommande veckoslut är en efterlängtad höjdpunkt för många: Nu firas nämligen skolavslutning. Både ungdomsarbetare och polis finns till hands för att se till så allt går lugnt till.

Kriminalkommissarie Freddie Cederlund ska själv jobba både lördag och söndag.

- Jag hoppas förstås det skulle vara fint väder vilket ofta inte är bra för polisens del, men då har avslutningarna goda förutsättningar. Bra väder hör till sommaren, säger Cederlund.

Polisen kommer att röra sig på ställen där ungdomar brukar samlas för att fira, till exempel centrum av Borgå och Lovisa samt Nickby i Sibbo.

I år är det särskilt viktigt att se till så coronarestriktionerna följs också i festyran.

Freddie Cederlund
Freddie Cederlund från Borgåpolisen ska jobba under veckoslutet. Arkivbild. Freddie Cederlund Bild: Yle/ Fredrika Sundén Freddie Cederlund,polisen,polisinrättningar,kriminalkommissarier,borgåpolisen

Bestämmelserna gällande allmänna sammankomster är fortfarande i kraft. Åtminstone ännu det här veckoslutet är gränsen fortfarande tio personer.

- Ifall människosamlingar orsakar fara för hälsa och där är för många på samma ställe, eller man inte tar hänsyn till avstånden som rekommenderas, så måste det åtgärdas, säger Cederlund.

Bedömningen görs alltid från fall till fall.

Ungdomsarbetare finns till hands

Förutom polisen finns ungdomsarbetare till hands. Också de påminner om att följa coronarestriktionerna.

- Vi kommer att säga till om vi ser att det är för stora grupper, säger Samira Al-Far som är projektkoordinator för Navigatorn och uppsökande ungdomsarbetare i Lovisa.

Både stadens och församlingens ungdomsarbetare kommer att patrullera i Lovisa, sammanlagt åtminstone sex personer.

Hur många ungdomar som kommer att samlas utomhus är förstås svårt att säga i det här läget.

- Det har varit ganska lugnt i Lovisa. Vappen var väldigt lugn. Nu är vädret betydligt finare, konstaterar Al-Far.

Bättre samarbete med polisen i år

Enligt Mia Liljeberg, servicechef för ungdomstjänster, har Sibbo kommun förberett sig lite extra inför skolavslutningen i år.

- Vi har lite fler ungdomsarbetare ute och patrullerar nu på lördag, säger Liljeberg och tillägger att man patrullerar på fredagen också.

Över lag har ungdomsarbetarna i Sibbo varit mer ute på stan nu under coronakrisen eftersom ungdomsgårdarna har vart stängda.

- Vi åker omkring i Sibbo, på sådana ställen där vi tror att ungdomarna samlas.

Bland annat Molnträsk och grillen i Kalkstrand brukar vara populära tillhåll.

Ölburkar som ligger på marken framför ungdomar.
Polisen övervakar. Ölburkar som ligger på marken framför ungdomar. Bild: Janne Lindroos/Yle Dryckesburk,Skolavslutning

I år samarbetar kommunerna extra tätt med polisen.

- Vi har fått direktnummer till polisen vilket är en ny grej. Polisen har bättrat på sig här på sistone. För några år sedan var det svårt att få dem att över huvud taget komma till exempel till Molnträsk, men nu har de redan på förväg meddelat patrullens telefonnummer, säger Liljeberg.

Hon berättar att ungdomsarbetarna i Sibbo inte använder ansiktsskydd men att de har handskar, handdesinfektionsmedel och förstås ett första hjälpen-kit med sig.

Något som kan vara bra att känna till är att flera busslinjer kör extra turer i Sibbo på lördag. De hittas här.

Förälder, svara i telefonen!

Borgå stads ungdomsarbetare har jour och patrullerar på ungdomarnas favoritplatser på skolavslutningskvällen mellan klockan 18 och 2.

Ungdomarna brukar ofta samlas i sandgropen i Kokon och i Maren men ungdomsarbetarna rör sig också på andra ställen i staden.

Soluppgång vid badstrand
Soluppgång vid Kokon badinrättning. Det här är ett av ställena där ungdomarna gärna samlas, och det är väl inte underligt med sådana vyer. Arkivbild. Soluppgång vid badstrand Bild: Yle/ Fredrika Sundén Borgå,badstränder,soluppgång,kokon sandgrop

- Åtta ungdomsarbetare är tillgängliga för unga som vill tala med en vuxen och vi hjälper till ifall olika problem uppstår. Man kan också vara i kontakt med ungdomsarbetarna om den unga känner oro eller om vårdnadshavaren känner oro för sitt barn, säger Charlotta Österberg från Borgå stads ungdomstjänster.

Under kvällen får man kontakt med ungdomsarbetarna i Borgå på telefonnumret 040 192 8728.

Polisen påminner också vårdnadshavare till mindreråriga om att vara anträffbara per telefon under lördags- och söndagskvällen. Om någon ringer från ett okänt nummer så kan det vara polisen eller en ungdomsarbetare.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland