Hoppa till huvudinnehåll

EU uttrycker sin oro över Hongkongs autonoma ställning – sanktioner är ändå inte lösningen på krisen anser utrikesministrarna

Pekka Haavisto deltar i EU:s utrikesministermöte i Bryssel där man bland annat diskuterar relationerna till Turkiet och Irak
Finland företräddes vid mötet av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Pekka Haavisto deltar i EU:s utrikesministermöte i Bryssel där man bland annat diskuterar relationerna till Turkiet och Irak Bild: imago images/J�rgen Heinrich/ All Over Press Pekka Haavisto,Europeiska unionen

De nya säkerhetslagarna för Hongkong som den kinesiska folkkongressen godkände på torsdagen skadar relationerna mellan EU och Kina. Sanktioner löser ändå inte problemen säger EU:s utrikespolitiska representant.

Säkerhetslagen väcker stor oro bland invånarna i Hongkong. Man befarar att lagen kan leda till att personer som deltar i demonstrationer eller som kritiserar Kinas ledarskap kommer att åtalas.

EU:s utrikesministrar som möttes virtuellt på fredag är också oroade över Hongkongs framtid.

– Vår relationen med Kina baserar sig på ömsesidig respekt och förtroende men det här beslutet äventyrar detta, sa EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell.

Enligt Borrell utgör säkerhetslagarna ett hot mot devisen "ett land, två system" som autonomin i Hongkong vilar på.

EU uttrycker sin oro över de beslut Kina tagit gällande Hongkong som inte anses vara förenliga med landets internationella åtaganden.

Borrell säger att Kinas åtgärder försvagar Hongkongs autonomi. Sanktioner är ändå inte lösningen på problemen i Kina, fortsätter Borrell.

Ett land lyfte fram sanktioner mot Kina

Enligt nyhetsbyrån TT ställde EU-nämnden i Sveriges riksdag krav på regeringen att lyfta upp frågan om sanktioner mot Kina till diskussion i ministerrådet.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Utrikesrepresentanten Borrell bekräftade efter mötet att ett land lyfte frågan om sanktioner vid. Han gick ändå inte närmare in på vilket land det handlar om.

Finland utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ville efter mötet inte gå närmare in på andra länders positioner. Han säger att frågan om sanktioner inte är något som lyfts fram från EU:s eller Finlands sida.

Haavisto hoppas att EU ska kunna fortsätta dialogen med Kina i samband med ett möte med premiärminister Li Keqiang i juni och ett toppmöte mellan samtliga EU-ledaren och president Xi Jinping på hösten.

Johnson uppmanar Kina att ompröva beslutet

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanar också Kina att se över beslutet om säkerhetslagarna.

– Vi hoppas att Kina kommer att lyssna noggrant på de argument vi lagt fram offentligt och privat om de följder som Pekings förslag skulle få för Hongkong.

Hongkong har tillsvidare åtminstone i teorin haft ett omfattande självstyre i förhållande till Peking. Staden har bland annat egna lagar, en egen polisstyrka och egna domstolar.

Källor: ministerrådet, Reuters