Hoppa till huvudinnehåll

Färdiga i en osäker tid - nyutexaminerade yrkesstuderande ser ändå positivt på framtiden

Yrkesexamensmössor
De som får sin yrkesexamen i vår kommer ut på en osäker arbetsmarknad på grund av coronakrisen. Yrkesexamensmössor Bild: Tobias Sjöman/Prakticum Yrkesexamen,yrkesexamina,yrkesinriktade läroanstalter,prakticum,Mössa

Yrkesinstitutsstuderande och yrkeshögskolestuderande som får sin examen just nu kommer ut på en osäker arbetsmarknad. Natalia Mattsson, Jeff Sjöberg och Rasmus Korsström är ändå inte oroliga.

Många blir klara från olika yrkesutbildningar under våren och sommaren. Från Axxell har ungefär 200 personer utexaminerats hittills under vårterminen.

Natalia Mattsson och Jeff Sjöberg har båda blivit klara med sina studier vid Axxell under våren.

Mattsson har studerat till kock i Pargas, och Sjöberg har studerat till landsbygdsföretagare vid Brusaby i Kimito.

De valde båda sina utbildningar för att de ville arbeta med något praktiskt och inte var intresserade av gymnasiet.

– Jag tänkte nog aldrig på att söka till gymnasiet. Jag är lantbrukspojke och vet att det finns jobb hemma på gården, säger Sjöberg.

Jeff Sjöberg, en man ljushårig man i blå collegetröja står med armarna i kors framför en åker.
Jeff Sjöberg ska börja jobba vid familjens lantbruk i juni. Jeff Sjöberg, en man ljushårig man i blå collegetröja står med armarna i kors framför en åker. Bild: Privat Axxell,Jeff Sjöberg

Nyutexaminerade påverkas på olika sätt beroende på bransch

Mattsson ska börja sommarjobba i början av juni på en lokal restaurang.

Hon skulle egentligen ha börjat redan i april, men hennes kontrakt blev uppskjutet på grund av att restaurangen var tvungen att stänga på grund av coronakrisen.

Trots att Mattsson har fått jobba mindre än hon förväntade sig har coronaläget inte påverkat hur hon ser på kockyrket.

– Det kommer nog alltid att behövas kockar, säger Mattsson.

Natalia Mattsson, en flicka med rödbrunt hår har på sig en svart rock med gul-vita ärmar. Natalia Mattsson håller en vit hund i famnen.
Natalia Mattssons sommarjobb kommer på grund av coronaviruset att börja senare än det var tänkt. Natalia Mattsson, en flicka med rödbrunt hår har på sig en svart rock med gul-vita ärmar. Natalia Mattsson håller en vit hund i famnen. Bild: Maria Lammassaari/Yle Axxell,Natalia Mattsson

Sjöberg är för tillfället i militären, men när han kommer ut i början av juni kommer han direkt att börja jobba vid familjens lantbruk. Han tror inte att lantbruksbranschen har påverkats negativt av coronakrisen.

– Det finns ju alltid jobb. Det går inte att avsluta jordbruket bara sådär, säger Sjöberg.

Nöjd med studierna trots den exceptionella våren

I vår utexamineras även många från yrkeshögskoleutbildningar.

Hittills har sammanlagt 152 utexaminerats från Yrkeshögskolan Novia i vår.

En av dessa är Rasmus Korsström, som har studerat företagsekonomi med inriktningen marknadsföring vid Novia i Åbo och som utexaminerades som tradenom.

För Korsström som varit intresserad av företag och entreprenörskap sedan ung ålder var företagsekonomi det rätta valet.

– När jag var yngre tyckte jag att det skulle vara intressant att starta eget företag. Nu när jag gått utbildningen har jag insett att jag är inne på helt rätt bransch, och att jag har trivts med studierna, säger Korsström.

Rasmus Korsström, en brunhårig man med vit tröja och svarta glasögon
Rasmus Korsström är inte orolig för sin bransch, utan tror att många företag kommer att gynnas av coronakrisen. Rasmus Korsström, en brunhårig man med vit tröja och svarta glasögon Bild: Privat Yrkeshögskolan Novia,Rasmus Korsström

Trots coronavirusets påverkan på studierna i vår betonar Korsström att det handlar om en kort period under en längre studietid.

– Så klart är det synd att coronakrisen har påverkat så här kraftigt nu under slutskedet av studierna. Men överlag är jag jättenöjd med studietiden och alla människor som jag har fått lära känna.

Korsströms arbetsmöjligheter har inte påverkats av coronakrisen. Under våren deltidsarbetade han vid sidan om studierna och i sommar ska han arbeta heltid.

Framtiden ser ljus ut

Både Sjöberg och Mattsson ser ljust på framtiden. Mattsson vill bli lärare i huslig ekonomi och har därför sökt till Åbo Akademi i Vasa.

Sjöberg ser fram emot att få komma ut ur militären och börja återgå till det normala livet.

Även Korsström ser positivt på framtiden. Trots den osäkerhet och de utmaningar som coronakrisen skapar för företag och ekonomin är han inte orolig för sin bransch.

– Företag ställs inför stora utmaningar under denna tid, men jag vill ändå inhysa positivitet. Jag tror att många företag kommer gagnas av den exceptionella tid som vi lever i nu eftersom de måste komma på nya innovationer och lösningar, säger Korsström.

Efter sommarens heltidsarbete har Korsström planer på att fortsätta studera på hösten.

– Tanken är att jag ska fortsätta med studierna på magisternivå inom ekonomi vid Åbo Akademi, förutsatt att jag kommer in på utbildningen.

Lyssna på intervjuerna med Natalia Mattsson, Jeff Sjöberg och Rasmus Korsström.

Artikeln uppdaterades 29.5.2020 klockan 12:06 med en korrigering om att Rasmus Korsström planerar att fortsätta studera ekonomi på magisternivå vid Åbo Akademi, inte vid Yrkeshögskolan Novia som det tidigare stod.

Artikeln uppdaterades 29.5.2020 klockan 21:20 med två ljudklipp.

Läs också