Hoppa till huvudinnehåll

Företagarna ser redan små ljusglimtar i tillvaron

Käsi kurottaa kolikoita kämmeneltä.
Käsi kurottaa kolikoita kämmeneltä. Bild: Nella Nuora / Yle pengar,metallmynt

Företagarna ser aningen ljusare på framtiden än tidigare under coronakrisen. Det visar Företagarna i Finlands färska företagargallup. Problemen är fortsättningsvis stora, men fler än tidigare tror att verksamheten överlever krisen.

Maj månads företagargallup visar att 47 procent av företagen tror sig behöva direkt stöd för att klara sig. Andelen har varit nästan oförändrad under hela coronakrisen.

Andelen företag som inte uppger sig behöva stöd har däremot ökat till 37 procent, mot 26 procent i apri.

- Utsikterna har klarnat för många. Tron har ökat på att man klarar också det här, säger Mikael Pentikäinen, verkställande direktör vid Företagarna i Finland.

Pentikäinen nämner att andelen företagare som har betalningssvårigheter har minskat och att färre överväger att lägga ned verksamheten. Vidare tror aningen färre att det blir konkurs.

Inom handeln råder det störst pessimism. 13 procent av företagarna överväger att lägga ned verksamheten.

Stödpolitiken bättre än sitt rykte

En del av stödformerna som staten riktat till företagen har kritiserats.

Business Finland har delat ut pengar för utvecklingsverksamhet och regeringen höjde i april Finnveras inhemska fullmakt för finansiering från drygt 4 till 12 miljarder euro.

Bara en bråkdel av lånegarantipotten har kommit till användning.

Kuvassa on Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
Mikael Pentikäinen hittar positiva signaler i den färska gallupen. Kuvassa on Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Bild: Silja Viitala / Yle Mikael Pentikäinen,Företagarna i finland,Företagarna i Finland,företagsverksamhet,företag,företagsstöd

- Stödpolitiken har varit bättre än sitt rykte, men problem har funnits. Bland annat har kriterierna ändrats mitt i, säger Pentikäinen.

Företagargallupen visar att drygt hälften av företagen sökt eller tänker söka direkta stöd. Hälften har fått beslut och 60 procent tror inte att stöden bär över krisen.

Företagarna i Finland tolkar det här som att det är bråttom med det planerade lönsamhetsstödet.

Ovisshet av ondo för restaurangbranschen

Det har varit oklart in i det sista vilka regler som gäller då restaurangerna får börja öppna upp från och med måndagen den 1 juni.

Företagarna anser att regionala skillnader borde beaktas i restriktionerna och att antalet kunder som kan besöka en restaurang borde ses över mer enligt principen ”från fall till fall”.

- Det blev nog till sista stund med att bygga upp regleringen. Ovisshet är alltid svårt för företag, då det inte går att planera, säger arbetsmarknadsdirektör Janne Makkula vid Företagarna i Finland.

1008 företagare deltog i undersökningen, som gjordes 19-25.5.2020. Undersökningen har en felmarginal på 3,1 procentenheter i vardera riktningen.