Hoppa till huvudinnehåll

"Jag förväntade mig att de skulle knacka på vilken dag som helst" – dopningstestarna hälsade på hos Annimari Korte som fick lämna sitt dopningsprov i en husbil på gården

Annimari Korte på Djurgårdens sportplan
Annimari Korte. Annimari Korte på Djurgårdens sportplan Bild: Esa Syväkuru / Yle Annimari Korte

Första morgonen i det nya hemmet och då knackar de på dörren. Häcklöparen Annimari Korte hade väntat sig att dopningstestarna dyker upp vilken dag som helst. I Finland har idrottarna testats också under coronavåren – men antalet tester har varit färre än normalt då tävlingar och läger inhiberats.

– Man uppskattar att ungefär hälften av de cirka 2700 tester som görs årligen sker i samband med tävling. Nu har det inte varit några tävlingar, så visst har det skett en minskning, konstaterar testchefen Katja Huotari på Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI.

Enligt Huotari gjordes det klart färre tester också utanför tävling under en kort tid i Finland när coronapandemin drog in över landet. Dopningstestarna behövde få direktiv för hur de ska agera i testsituationen, samt nödvändig skyddsutrustning.

Stängningen av Nyland påverkade däremot inte antidopningsarbetet i och med att testarna finns utspridda över hela landet. Två månader senare är läget mer eller mindre normalt.

Under hela den här perioden har dopningsproven analyserats och provsvaren levererats enligt normal tidtabell. I vissa länder har man haft problem med analysen, dels för att laboratoriepersonalen insjuknat och dels för att de har behövts på annat håll.

– Vi hade beredskap att frysa ner proverna och få dem analyserade senare, men det har inte behövts, säger Huotari.

Korte blev testad i husbil

Under coronavåren har FCEI tagit i bruk en husbil. Den fungerar som flyttbart och hygieniskt testutrymme för att minimera smittorisken. Liknande bilar har funnits i flera år i andra länder, som till exempel i Norge.

I Sverige har Svensk Antidoping skaffat sig en buss den här våren för att kunna utföra tester.

Huotari hoppas att husbilen kunde bli ett bestående arbetsredskap också i Finland. Det finns situationer då det kan vara svårt att hitta ett lämpligt toalettutrymme, eller då idrottaren inte kan eller vill avge provet hemma.

– Men det är så klart en resursfråga, men vi skulle gärna ha tillgång till en sådan också i framtiden, säger Huotari.

Annimari Korte med munskydd på dopningstest.
Annimari Korte fick ta på sig ett munskydd innan hon blev dopningstestad. Annimari Korte med munskydd på dopningstest. Bild: Annimari Korte Annimari Korte

Häcklöparen Annimari Korte fick testa husbilen i praktiken när dopningstestarna ringde på dörren en morgon i maj. Hon fick äta klart sin frukost medan testarna väntade i dörröppningen. Sedan gick de tillsammans ut och rastade hundarna. Efter det bar det av till husbilen som stod parkerad utanför.

– Händerna desinficerades och så skulle jag bära munskydd och handskar, berättar Korte. Det togs både urinprov och blodprov.

Korte beskirver proceduren som helt vanlig, förutom att proven togs i en husbil och att både idrottaren och testpersonalen bar skyddsutrustning.

Husbilen som FCEI använt för att kunna göra dopningstest under coronatiden.
FCEI hoppas att husbilen skulle bli en permanent lösning. Husbilen som FCEI använt för att kunna göra dopningstest under coronatiden. Bild: Annimari Korte antidopning,Finlands antidopningsbyrå (Adt)

Korte: Jag testades mer än tio gånger i fjol

Annimari Korte, som i fjol löpte nytt finländskt rekord 12,72 på 100 meter häck, har testats ofta under de senaste åren. I fjol blev det drygt tio gånger. Hur många gånger en idrottare testas per år, eller hur ofta, är uppgifter som FCEI inte ger ut offentligt.

– Jag brukar bli testad varje gång när jag kommer till Finland, så det är ganska ofta, säger Korte med ett skratt.

Hon hör till de idrottare som ska uppge var hon befinner sig 365 dagar om året och vara tillgänglig för ett dopningstest under en timme varje dag.

Korte åkte till USA på träningsläger i slutet av februari och blev dopningstestad i Finland före resan. Väl framme i USA var pandemin ett faktum. Under de två månaderna i USA blev hon inte testad.

Annimari Korte löper häck
Annimari Korte inleder tävlingssäsongen den 7 juni i Lahtis Annimari Korte löper häck Bild: Esa Syväkuru / Yle Annimari Korte

När beskedet om att också EM i friidrott ställs in, valde Korte att åka hem tidigare än planerat och hon har varit i Finland sedan mitten av april. När karantänen var över i maj kom dopningstestarna på besök.

Att en idrottare är i karantän efter en utlandsresa eller är sjuk är inte ett direkt hinder för ett dopningstest, berättar testchef Katja Huotari. Det avgörs från fall till fall. Ifall idrottaren är sjuk, noteras detta och så avgör man om testet kan göras nu eller senare.

Vissa länder testar inte alls just nu

Epidemiläget och de olika restriktioner som ländernas regeringar och myndigheter har utfärdat har försvårat antidopningsarbetet i många länder.

– Det är klart att situationen är knepig om man inte kan röra sig i hela landet, eller om det till exempel råder utegångsförbud. Då är det svårt att göra dopningstest.

Och när det inte arrangeras internationella tävlingar betyder det att testtifällena minskat globalt.

Ryssland meddelade i slutet av mars att att alla dopningstester stoppas. Ryssland, vars antidopningsarbete annars också är under lupp, är bara ett exempel på länder där inga tester har gjorts sedan slutet av mars.

Testchef Katja Huotari, Finlands antidopingkommitté
Katja Huotari jobbar som testchef vid FCEI Testchef Katja Huotari, Finlands antidopingkommitté Bild: Yle antidopning,sportmagasinet

Enligt Huotari är situationen bekymmersam, men hon påminner om att många elitidrottare har testats regelbundet länge. Den långsiktiga dopningskontrollen, där de biologiska passen är ett viktigt redskap, kan också avslöja den som fuskat under den här tiden. Det gäller bara att komma i gång med testningen så fort som smittoläget gör det möjligt.

Korte är ganska säker på att det finns idrottare runt om i världen som utnyttjar den rådande situationen. Å andra sidan har det alltid funnits skillnader i antidopningsarbetet mellan olika länder. Så det är inget hon tänker på när hon ställer sig på startstrecket.

– I Finland testas idrottarna ofta, men jag vet om idrottare som tävlar i samma gren och på samma nivå, men som testas väldigt sällan – så visst är det lite orättvist på det sättet. Men så är det nu bara.

Korte inleder tävlingssäsongen den 7 juni i Lahtis. Tävlingarna sänds i TV2 och på Arenan med svenskt referat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport