Hoppa till huvudinnehåll

Justitieminister Henriksson: Åk till sommarstugan med gott samvete

 Kuvassa on Anna-Maja Henriksson.
Anna-Maja Henriksson: Alla har juridisk rätt att åka till stugan Kuvassa on Anna-Maja Henriksson. Bild: Silja Viitala / Yle Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland,Helsingfors,2020,vår,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,Undantagstillstånd,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemi,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,karantän,koronaviruspandemi

Justitieminister Anna-Maja Henriksson intygar att alla finländare har juridisk rätt att åka till sina sommarstugor. Enligt henne kommer regeringen mycket snart att uppdatera sin rekommendation om resor i hemlandet.

Henriksson skriver på Twitter att fri rörlighet råder i vårt land och det står var och en fritt att resa till sommarstugan - och det med gott samvete.

Hoppa över Twitterpostning

Motstridiga uttalanden

Frågan om resande i hemlandet fick stor uppmärksamhet vid en presskonferens på torsdagen då kanslichefen vid Social- och hälsovårdsministeriet, Kirsi Varhila, avrådde från fritidsresor i hemlandet.

Bara en dag innan hade näringsminister Mika Lintilä (C) för sin del tydligt uppmanat folk att göra inrikesresor.

I en tweet sade Lintilä att han - som ansvarig minister - uppmanar till resor i hemlandet under sommarsäsongen.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (Vf) försökte för sin del förklara kanslichef Varhilas uttalande. Pekonen twittrade i går att Varhila med sin uppmaning avsåg regeringens rådande rekommendation som avråder från alla fritidsresor.
Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes