Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Merparten av finländarna tänker ta coronavaccin, Trump undertecknade order mot sociala medier, riksdagen behandlar restaurangfrågan i dag

Gammal man med munskydd går över en väg
Över sjuttioåringar är mest villiga att ta vaccin mot coronavirus. Gammal man med munskydd går över en väg Bild: Arttu Timonen / Yle ansiktsskydd,Fotgängare,coronavirus,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,undantagslagar,undantagstillstånd,karantän,Förkylning,influensa,andningsskydd,riskgrupper,astma,gatudamm,pollenallergi,kollektivtrafik

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Majoriteten av finländarna tänker ta vaccin mot coronavirus om och när ett sådant blir tillgängligt, visar en opinionsundersökning som Uutissuomalainen har gjort. Över sjuttioåringarna är mest villiga att ta vaccinet.

Betyder allmänbildning samma sak för farmor, mor och son? Allmänbildningen förändras med varje generation. Dagens gymnasister lär sig att analysera och inte tro blint på den information de hittar.

Finländska forskare leder projekt som ska minska barnadödligheten i Mali i Västafrika. Nu har man fått en till uppgift på agendan, att hjälpa landet tackla coronaviruset. Projektet har fått 20 miljoner euro av Bill och Melinda Gates stiftelse.

I dag klockan 10 ska riksdagen behandla lagen som ska göra det möjligt för restauranger att öppna på måndag.

Utrikes

USA:s president Donald Trump har undertecknat ett presidentdekret som enligt honom kommer betyda att sociala medier inte längre har skydd mot rättsliga påföljder. Juridiska experter menar ändå att det är frågan om "politisk teater" och tror inte att ordern kommer att hålla i någon domstol.

Det Fortumägda tyska energibolaget Uniper tar i bruk det omstridda stenkolskraftverket Datteln 4 på lördag. Det här trots att Tyskland egentligen har beslutat att avstå från kolkraften.

Väder

I dag blir det växlande molnighet och uppehåll i landets södra och mellersta delar. Temperaturen är mellan 14 och 18 grader.

I norr förekommer regnskurar på dagen men mot natten väntas klarare väder och uppehåll. Temperaturen är mellan 8 och 14 grader.

Det blåser svagt till måttligt från nordväst eller väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes