Hoppa till huvudinnehåll

Norge och Danmark öppnar upp gränsen mellan länderna, Finland och Sverige finns inte med på listan över välkomna nationaliteter

Porträtt på norska statsministern Erna Solberg.
Norska statsministern Erna Solberg välkomnade danska turister till landet från och med mitten av juni. Förhandlingar med de övriga nordiska länderna pågår ännu. Porträtt på norska statsministern Erna Solberg. Bild: AFP / Lehtikuva Erna Solberg

Under en pressträff på fredagseftermiddagen meddelade Norges statsminister Erna Solberg att det återigen är tillåtet för norrmän och danskar att göra fritidsresor mellan länderna från och med 15 juni.

Norges och Danmarks gränser kommer att öppna upp för turister mellan länderna, och personer som åker mellan länderna behöver inte längre försätta sig i karantän.

Danmark uppger att förutom norrmän är också tyskar och islänningar välkomna till landet.

Turister som kommer till Danmark måste kunna uppvisa dokument på att de ska stanna i minst sex nätter, och det är inte tillåtet att övernatta i huvudstaden Köpenhamn.

Finland och Sverige utanför

Länderna har emellertid inte tagit liknande beslut för Finlands eller Sveriges del. Enligt Solberg är smittosituationen i Danmark och Norge liknande, vilket tillåter en dylik överenskommelse.

- Situationen ser annorlunda ut i Sverige, konstaterade Solberg.

Danmarks statminister Mette Frederiksen var inne på samma linje.

- Vi står fortfarande olika i förhållande till corona. Vi har en stark önskan om att finna en lösning, det kanske kan vara en regional lösning, sa hon och syftade till de många människor i södra Sverige med kopplingar till danska sidan.

"Viktigt att följa lokala regler"

Erna Solberg betonade att turisterna måste iaktta lokala förhållningsregler.

– Turister måste följa de lokala reglerna, eftersom de inte kommer vara de samma, sa Solberg på norska regeringens presskonferens.

Hon uppgav också att landet fortsätter föra samtal med Finland, Sverige och Island om eventuella lättnader i reserestriktionerna i framtiden.

Tidigare i veckan meddelade Norge att det nu är tillåtet för arbetsresenärer från Finland att komma in i landet utan krav på karantän.

Källor: NRK, DR, SVT