Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Majoriteten av finländarna tänker ta vaccin mot coronavirus

Bänkar fyllda med folk i Esplanadparken i Helsingfors.
Helsingforsarnas svar skiljer sig inte från resten av svaren. Bänkar fyllda med folk i Esplanadparken i Helsingfors. Bild: Lehtikuva sommar,vår,väderlek,Soligt väder,Helsingfors,Esplanadparken,värmerekord

Nästan 70 procent av finländarna är helt säkra eller nästan säkra på att de tar vaccin mot coronavirus om och när ett sådant blir tillgängligt i Finland. Det här framkommer i Uutissuomalainens opinionsundersökning.

Sex procent av de svarande uppger att de inte skulle ta vaccinet och 16 procent att det är osannolikt att de tar vaccinet. Ungefär var tionde kunde inte ta ställning vill frågan.

Överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd THL säger till Uutissuomalainen att det är ett bra resultat att två tredjedelar är helt säkra eller nästan säkra på att de skulle ta vaccinet.

Äldre mest villiga

Personer äldre än 70 år är mest villiga att ta vaccinet. 85 procent är helt säkra eller nästan säkra på att de tar vaccinet.

Invånare i Helsingfors och Nyland skiljer sig inte från resten av fastlandet i sina svar, trots att flest coronavirusfall finns i just Helsingfors och Nyland.

Västra Finland sticker däremot ut en aning i sina svar. En femtedel av invånarna uppger att det är osannolikt att de skulle ta vaccinet.

Enkäten gjordes förra veckan och besvarades av tusen vuxna finländare på fastlandet. Felmarginalen är 3,1 procentenheter.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes