Hoppa till huvudinnehåll

Allt började med en bild - i dag följer tusentals personer världen över Hangöbon Mia Nyberg och hennes surdegsbröd

Hangöbagaren Mia Nyberg dekorerar sina surdegsbröd med ornament på toppen.
Mia Nyberg skär ut mönster i brödet med hjälp av ett rakblad. Hangöbagaren Mia Nyberg dekorerar sina surdegsbröd med ornament på toppen. bakning,surdeg,hangö

Mia Nyberg i Hangö gillar att pyssla, sy och sticka. Numera får hon också utlopp för sin kreativa sida när hon bakar surdegsbröd.

Allt började med en bild på ett surdegsbröd. Brödet liknande kanske ett veteax, Mia Nyberg minns inte riktigt säkert.

Men det hon kommer ihåg är vilken reaktion den här bilden som en bekant hade publicerat på sociala medier väckte hos henne.

- Jag var helt förbluffad. Att wow, det där vill jag också göra.

Hobbybagaren Mia Nyberg dekorerar sina surdegsbröd med ornament och bilder.
Mia Nyberg bakar surdegsbröden hemma i sitt eget kök, med en vanlig ugn. Hobbybagaren Mia Nyberg dekorerar sina surdegsbröd med ornament och bilder. surdeg,Hangö,bröd,Mia Nyberg

Två år senare följer tusentals personer världen över henne på Instagram. Nu är det hennes bröd som skapar en wow-effekt hos folk.

Surdegsroten Vilda

Mia Nyberg är artesan till utbildningen. Hon beskriver sig som en pysseltokig människa som hela tiden pysslar med något.

På jobbet i en inredningsbutik i Hangö syr hon bland annat gardiner.

- Jag tycker om utmaningar. Genast när jag hittar något intressant väcks min nyfikenhet och ofta upptas jag helt i en ny hobby. Jag slukar all information som jag kan hitta.

Sin pyssliga sida har hon kunnat dra nytta av när hon bakar surdegsbröd. Hennes bröd dekoreras med allt från Lilla My och Rudolf med röda mulen till sirliga bladornament.

Ett surdegsbröd med dekoration av Lilla My.
Mia Nyberg hittar inspiration till mönster lite överallt. Här har Muminvärlden inspirerat henne. Ett surdegsbröd med dekoration av Lilla My. Bild: Mia Nyberg surdeg,Hangö,bröd,Mia Nyberg

Sin egen Instagramprofil, vilda_surdegen, skapade hon för sin egen skull, som en slags dagbok över hennes utveckling.

Namnet Vilda är också namnet på surdegsroten som är starten till alla bröd.

Ett surdegsbröd som är dekorerat som en spetsduk.
En spetsduk kan ge inspiration till mönster på brödet. Ett surdegsbröd som är dekorerat som en spetsduk. Bild: Mia Nyberg surdeg,Hangö,bröd,Mia Nyberg

Den första bilden laddade hon upp den 14 oktober 2018. Antalet bilder har i skrivande stund överskridit 400, och majoriteten av dem pryds på ett eller annat sätt av ett surdegsbröd.

I dag följer 27 000 personer hennes brödbak på Instagram, majoriteten av följarna är från USA.

Ett surdegsbröd med dekorerad skorpa.
Allt som krävs i ingrediensväg för att baka surdegsbröd är mjöl, vatten och salt. Ett surdegsbröd med dekorerad skorpa. Bild: Mia Nyberg surdeg,Hangö,bröd,Mia Nyberg

Hemma i Hangö har hennes bakning fram tills nyligen varit rätt så okänd.

- En del har beställt bröd och så har jag gjort. Men det är inte så många som vetat om det, utan det har varit djungeltrumman och via vänner, konstaterar Mia Nyberg.

Bakningen tar flera dagar

Som bäst har hon 3-4 burkar med surdegsrot i kylskåpet i hemmet i Kapellhamnen. Där får de ligga och vila tills brödandan faller på.

- Ärligt sagt så vet jag inte ens hur man bakar bröd med jäst. Jag har kanske gjort några semlor någon gång.

Nuförtiden brukar hon baka bröd en till två gånger i veckan. Ibland går det en vecka, men sällan två.

Ett surdegsbröd med dekorerad skorpa. Ovanpå brödet ligger ett uppskuret surdegsbröd.
Dekoreringen är pricken över i:et men huvudsaken är smaken på brödet, säger Mia Nyberg. Ett surdegsbröd med dekorerad skorpa. Ovanpå brödet ligger ett uppskuret surdegsbröd. Bild: Mia Nyberg surdeg,Hangö,bröd,Mia Nyberg

Det är inte fråga om något snabbfixat, att baka surdegsbröd tar tid.

Surdegen är lite som ett husdjur som måste matas med nytt mjöl och vatten dagen innan själva bakningsprocessen kör i gång.

Sedan ska degen jäsa en hel dag och in i ugnen sätter hon brödet först dagen därpå.

Innan brödet gräddas i ugn skär hon mönster i brödet med ett rakblad. När brödet sedan jäser och gräddas i ugnen öppnas snitten upp och motivet träder fram.

Mia Nyberg pryder sina surdegsbröd med vackra bilder och ornament.
Mia Nyberg pryder sina surdegsbröd med vackra bilder och ornament. Bild: Privat surdeg,Hangö,Mia Nyberg

- Dekoreringen är pricken över i:et. När allt jobb är gjort blir man belönad.

Täcks man ens äta sådant bröd? Det är en fråga Nyberg ofta får och hennes svar är ja.

- Det är bara bröd. Och sen får man baka på nytt.

Fortsätter baka som hobby

Fastän följarskaran bara ökar på sociala medier har Mia Nyberg än så länge inga planer på att byta jobb och jobba heltid med surdegsbakning.

I dag bakar hon i sitt eget kök med en vanlig ugn. Att bli bagare på heltid skulle först och främst kräva att hon startade ett riktigt bageri.

- Volymerna borde vara så stora att knappast är det ens möjligt i lilla Hangö. På annat håll kanske. Men inte kan man någonsin veta vad framtiden bär med sig.

Hangöbagaren Mia Nybergs surdegsbröd blir till konstverk.
Större volymer bröd kräver mer än ett hemmakök. Därför håller Mia Nyberg bakningen som hobby tillsvidare. Hangöbagaren Mia Nybergs surdegsbröd blir till konstverk. surdeg,mathantverk

Mia Nyberg rekommenderar alla som är nyfikna på surdegsbakning att gå med i Facebookgruppen Hapanjuurileipurit.

Där kan man få tips och råd över hur man ska gå till väga och samtidigt inspireras av andra bagare som kommit lite längre med sina surdegsrötter.

Och det viktigaste: surdegsbröd smakar alltid gott, oberoende utseende, betonar Nyberg.

- Med smaken är det svårt att misslyckas.

Artikeln baseras på en intervju av Gunilla Ginström samt Esa Koivurantas artikel ”Yksi kuva, muuta ei tarvittu: sattuma teki hankolaisesta Mia Nybergistä leipätaiturin, jota seurataan ihastellen ympäri maailman"

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland