Hoppa till huvudinnehåll

Finländska turister välkomna när Grekland öppnar för turister från 29 länder – svenskar får vänta

Pireuksen satama, Ateena.
De internationella flygplatserna i Aten och Thessaloniki öppnar i juni. Pireuksen satama, Ateena. Bild: EPA/Louisa Gouliamaki. Pireus,hamnar,Grekland,Aten,Piraeus Port

Det är möjligt att resa till Grekland från 16 EU-länder, däribland Finland, från och med den 15 juni. Också tyskar, österrikare och turister från de baltiska länderna är välkomna, likaså resenärer från exempelvis Kina och Sydkorea.

Utrikesministeriet avråder ändå fortsättningsvis från resor till utlandet.
Grekland tar inte emot turister från bland annat Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien – samtliga hårt drabbade av coronaviruset. Svenskar är inte heller ännu välkomna.

De enda flygplatserna som öppnar i Grekland är de internationella i Aten och i Thessaloniki, och enligt grekiska myndigheter är det möjligt att turister som anländer till Grekland slumpvis coronavirustestas.

De här länderna öppnar Grekland för:

Finland, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen,
Tyskland, Österrike, Cypern, Israel, Schweiz, Japan,
Malta, Nya Zeeland, Nordmakedonien, Albanien, Libanon,
Ungern, Sydkorea, Kina, Serbien, Montenegro, Rumänien,
Slovenien, Slovakien, Tjeckien.

Listan bygger på det epidemiologiska läget i varje land

Enligt grekiska myndigheter är det möjligt att listan på länder som är välkomna ännu utökas innan första juli, då landets regionala flygfält öppnas.

Den nuvarande listan är baserad på det epidemiologiska läget i varje enskilt land, menar myndigheterna.

– Vårt mål är att välkomna alla turister som har övervunnit sin rädsla och har möjlighet att resa till vårt land, sa ministern för turism Harry Theoharis.

Turismsektorn står för omkring 20 procent av Greklands bruttonationalprodukt, och omkring 33 miljoner turister besökte Grekland i fjol. Landet är mycket populärt bland finländare, särskilt under sommarmånaderna.

Grekland har rapporterat 175 dödsfall, och 2 900 personer har bekräftats vara smittade av covid-19.

Källa: AFP, Reuters, BBC