Hoppa till huvudinnehåll

“Nog är jag stolt men människor är bra på olika saker”

Helena Parkatti från Åbo skrev 8 laudatur i studentskrivningarna men tar resultatet med ro

Jag möter Helena Parkatti på en varm innergård i Åbo. Solen skiner och jag tänker att jag valt fel jacka i det här sommarvädret. Parkatti hälsar artigt och låter mig välja plats för intervjun i skuggan. Hon är en av 11 finländare som skrivit 8 laudatur till studenten, men själv tar hon resultatet med ro.

- Nog är jag stolt över mig själv, men jag tycker inte man behöver göra det till någon stor grej. Människor är bra på olika saker och man behöver inte skriva 8 laudatur, det är kanske till och med lite onödigt.

Precis som för alla andra som skrivit studenten i vår ledde coronasituationen till snabba förändringar i provdatumen. Själv var Parkatti rädd för att hamna i karantän innan skrivningarna.

- Jag fick lite panik först när jag fick höra att realproven flyttades med en vecka. Då blev det lite bråttom när jag plötsligt hade tre prov efter varandra. Men jag lugnade snabbt ner mig. Den sista veckan skulle jag ändå ha repeterat allt bara, så det gick ändå helt bra.

Det är skönt att det är över nu.― Helena Parkatti ser fram emot en sommar med värme, sommarjobb och vänner

Började redan skriva på andra året

Helena Parkatti delade upp sina åtta skrivningar så att hon skrev franska redan våren 2019 och fortsatte sedan med filosofi, finska och engelska på hösten.

I vår, under coronatiden, skrev hon samhällslära, historia, modersmål och matematik.

Bland annat filosofi har varit ett av de ovanligare ämnena att skriva i studenten. Hur gick tankegångarna gällande vilka ämnen du skulle skriva?

- Jag hade från början en ganska klar plan och det var egentligen bara filosofi som blev lite spontant. Jag tyckte nämligen om de obligatoriska filosofikurserna och tänkte sen bara “varför inte?”, men gällande de andra ämnena så är jag jätteintresserad av samhällslära och historia, och språk kändes naturligt när jag hade läst franska, finska och engelska. Sedan är ju matematik och modersmål något som nästan alla skriver.

Var höga vitsord något du strävade till i din examen?

- Jag har nog haft ganska höga förväntningar på mig själv. Så även om jag visste att det inte är helt realistiskt så kändes det ändå som att jag ville ha laudatur i alla ämnen jag skrev så det motiverade mig.

Vilken studieteknik har du haft?

- Jag vet inte om jag haft en så bra studieteknik egentligen. I realämnena har jag sammanfattat alla böcker i ett dokument, så jag läste bara igenom böckerna en gång och läste sen bara i mitt dokument. Det fungerade väl helt bra. I matematik har jag nog bara räknat uppgifter och i språk gick jag jättemycket igenom gamla skrivningar.

- Och jag var nog ganska upptagen med skrivningarna typ månaden före, men nog har jag haft fritid också, man måste ta pauser ibland. Då har jag träffat vänner och gjort annat som att titta på serier och gå på promenader och sånt.

Helena Parkatti har tyckt mest om historia och samhällslära i skolan och hon har nyligen fått veta att hon kom in till juridiska fakulteten i Helsingfors, så det kommer hon satsa på i höst. Att lämna Åbo för ett nytt liv i Helsingfors ger upphov till blandade känslor.

Det känns lite vemodigt eftersom Katedralskolan har varit en jättebra skola och jag har trivts jättebra, men samtidigt är jag också exalterad över framtiden.

Digitala studentskrivningar får tummen upp

Våren 2019 var första året som alla prov i studentskrivningarna skulle skrivas helt digitalt.

Det här är något som Helena Parkatti uppskattat.

- Jag är jätteglad över att det var helt digitalt. I hela gymnasiet har vi haft i princip alla prov digitalt och det är mycket trevligare att skriva när man inte behöver sudda när någonting går fel utan man kan skriva lite hur som helst och sedan ändra efteråt. Jag skriver också mycket snabbare på dator, så det är jätteskönt att det har varit digitalt.

I höst väntar ett nytt kapitel i livet med studier i Helsingfors, men innan det ska studenten nog firas, även om den stora dimissionen blir först i augusti.

- Vi kommer säkert äta någon god mat nu och sedan titta på ett distansprogram från skolan.

Det är både spännande och nervöst att flytta, vi får se hur det går. Men det får jag tänka på sen. Nu njuter jag ännu av den här sommaren i Åbo.