Hoppa till huvudinnehåll

Historiequizet: Radioapparaten, färg-TV och kända TV-program från förr

Barn tittar på tv.
Barn tittar på tv. Bild: Helsingfors stadsmuseum television

Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor kring gamla tiders fenomen. Den här veckan minns vi gamla radio- och TV-program.

Finlands Rundradio, Yle inledde sin verksamhet 1926 och under det följande årtiondet blev radioapparaterna vanliga i de finländska hemmen. TV-sändningarna inleddes stegvis under 1950-talet och på 1960-talet ägde allt fler hushåll en television. Radion och televisionen har avsevärt påverkat det finländska samhället, kommunikationen och livsstilen.

  • Historiequizet: Mjölk, läsk och exklusiva festdrycker

    Ett historiequiz för hela familjen.

    Helsingfors stadsmuseum sammanställer varje vecka frågor kring gamla tiders fenomen. Denna gång är temat olika drycker. Ibland dricker vi för att släcka törsten, andra gånger för att skapa feststämning. Det är svårt att tänka sig firandet av märkesdagar eller årliga fester utan tillhörande drycker. Men den allra viktigaste drycken är vatten, eftersom vattnet är livsviktigt för oss.

  • Nya insikter för företagare under coronakrisen - arbetsinkomsten spelar stor roll även före pensionen

    Arbetsinkomsten bestämmer även sociala förmåner.

    Under våren och sommaren har många småföretagare inom till exempel turism- och restaurangbranschen påverkats av coronapandemin. Det här har lett till att flera har haft det kämpigt ekonomiskt, men även till att många företagare har insett kopplingen mellan inkomsten de uppger och vilka sociala förmåner de har rätt till. Carl Pettersson, VD för försäkringsbolaget Veritas, säger att många företagare har varit tvungna att skjuta upp sina försäkringsavgifter, men att många även har höjt sin arbetsinkomst under våren och sommaren.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix