Hoppa till huvudinnehåll

Lördagen bjuder på soligt väder – polisen hoppas på lugnt skolavslutningsfirande

Flera unga på sandstrand i solnedgången.
Stränder, som här på Sandudds sandstrand, har varit populära ställen för unga att fira avslutning på. Flera unga på sandstrand i solnedgången. Bild: Lehtikuva avslutning,Sandudds strand

Solen skiner i stora delar av landet i dag, då 25 000 studenter får ta på sig sina studentmössor för första gången. Särskilt i södra och mellersta Finland är vädret klart och soligt.

I landets västra delar väntas kvicksilvret stiga till över 20 grader, i söder är vädret något svalare.

Varma luftströmmar från väst för med sig värme till Finland på söndag, i västra Lappland väntas rentav 25 grader. I söder är det ändå kallare, 15–20 grader. Enligt prognosen blir det över 25 grader i landets västra delar på måndag.

– Det ser ut att bli varmt i början av nästa vecka. I mitten av veckan förändras vädret och det är möjligt att det blir svalare, säger meteorolog Hannu Valta.

Polisen hoppas på lugnt firande

Coronavirusläget har fört med sig en del förändringar vad gäller skolornas avslutningar och dimissioner. På grund av epidemiläget ordnas inga stora vårfester eller dimissioner, och den som inte kan hämta sitt betyg i skolan kan få det på posten.

På avslutningsdagen samlas ofta många unga för att fira tillsammans. Polisen, som ofta är väl sysselsatt den här dagen, övervakar ungas alkoholbruk också i dag – men hoppas att inga större sammankomster ordnas i år.

– Jag tror att medborgarna fortfarande förstår att coronavirusepidemin inte är över och väljer att följa direktiven och restriktionerna lika bra som hittills. Jag hoppas innerligt att alla kommer ihåg att vara förståndiga, trots soligt väder och glatt festhumör, säger Hans Vuoti på polisinrättningen i Östra Finland.

Källa: STT

Läs också