Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad raketuppskjutning för SpaceX – första gången någonsin ett kommersiellt bolag skickar upp människor i rymden

Det amerikanska rymdbolaget SpaceX lyckades på lördag kväll skjuta upp en bemannad raket i rymden. Det här är första gången ett kommersiellt bolag skickar upp människor i rymden.

SpaceX lyckades med sin raketuppskjutning på andra försöket. Den ursprungliga planen var att skjuta upp farkosten redan i onsdags, men på grund av dåligt väder var man tvungen att flytta fram kalaset bara 17 minuter innan det var dags.

Rymdraketen Falcon 9 lyfts på plats inför avfärden från Kennedy-rymdcentret i Florida.
Rymdraketen Falcon 9 lyfts på plats inför avfärden från Kennedy-rymdcentret i Florida. Rymdraketen Falcon 9 lyfts på plats inför avfärden från Kennedy-rymdcentret i Florida. Bild: ZUMA Press/All Over Press SpaceX,rymden,rymdraket,Falcon 9,John F. Kennedy Space Center

På lördagen fungerade ändå allt som det skulle – och klockan 22.22 finsk tid lyckades Nasa skicka upp astronauter i rymden från amerikansk mark första gången på nio år.

Hoppa över Twitterpostning

Om du vill se hela direktsändningen från raketuppskjutningen hittar du den här nedan.

Raketen sköts upp från Kennedy-rymdcentret i Florida. Många människor hade samlats i närheten av centret för att se spektaklet. Också president Donald Trump var på plats.

USA:s president Donald Trump och paret Mike och Karen Pence står och tittar på uppskjutningen av Falcon9-raketen.
Vice presidentparet Mike och Karen Pence och president Donald Trump beundrar uppskjutningen. USA:s president Donald Trump och paret Mike och Karen Pence står och tittar på uppskjutningen av Falcon9-raketen. Donald Trump,Mike Pence,Karen Pence,Falcon 9,SpaceX,rymdraket,utskjutning

Sedan USA pensionerade sina rymdfärjor 2011 har Ryssland hanterat alla bemannade rymdflygningar via kosmodromen i Bajkonur i Kazakstan.

Destinationen är rymdstationen ISS

Astronauterna som nu skickats upp i rymden är amerikanerna Robert Behnken och Douglas Hurley. De kommer att färdas i 19 timmar innan deras kapsel Dragon kan docka med ISS.

Bärraketen är en SpaceX modell Falcon 9, som delvis kan återanvändas för senare rymdflygningar. Också Dragonkapseln kan återanvändas.

Bärraketen lyckades på lördagen med framgång landa på ett drönarskepp efter uppskjutningen.

Internationella rymdstationen ISS i bana runt jorden.
Internationella rymdstationen har funnits sedan 1998. Internationella rymdstationen ISS i bana runt jorden. Bild: Nasa Internationella rymdstationen,rymden

SpaceX ägs av miljardären Elon Musk, som har som mål att kommersialisera rymdflygningarna och föra människan till Mars.

Tidigare på lördagen drabbades SpaceX av ett missöde, då en prototyp till den nya rymdraketen Starship exploderade under ett test på bolagets anläggning i Texas.

Starship är tänkt att tas i bruk tidigast år 2021.

Artikeln uppdaterad 30.5.2020 klockan 19.41 med uppgifter om vilken tid lördagens uppskjutning ska ske.

Artikeln uppdaterad 30.5.2020 klockan 22.28 med uppgifter om att uppskjutningen lyckats.

Läs mera:

Om tio år ska vi ha en månbas som kan skicka oss till Mars – det här krävs för en lyckad resa till den röda planeten

På lördag kväll skjuter SpaceX för första gången upp människor i rymden. Det är ett stort steg i USA:s planer på en fungerande bas kring månen senast 2030. Det ska uppnås med hjälp av den privata sektorn, och målet är att nå vår granne Mars på trettiotalet. Men har vi resurserna, och har vi teknologin?

Läs också