Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Protesterna mot polisvåld fortsätter i USA, Katedralskolan toppar gymnasierankning, Grekland öppnar för turister från bland annat Finland

Människor demonstrerar utanför Vita huset i Washington.
Vita huset fick stänga tillfälligt på grund av demonstrationerna. Människor demonstrerar utanför Vita huset i Washington. Bild: EPA-EFE/All Over Press Vita huset,USA

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Från mindre kontor till jättelika kontorslandskap - och tillbaka till mindre enheter igen. Så verkar utvecklingen gå på de stora arbetsplatserna på grund av coronaepidemin. Kommer de stora kontoren att stå tomma i höst? Knappast, säger tre arkitekter vi har talat med, det har ingen råd med.

Studerande vid Katedralskolan i Åbo klarar sig bäst, visar STT:s gymnasierankning. Det är tredje året i rad som skolan är i topp. Bland de tio gymnasierna i topp finns också Borgå gymnasium, Kyrkslätts gymnasium och fyra andra svenskspråkiga skolor.

I dag är det studentdimission! Här är namnen på de som blir student från något av de 37 svenskspråkiga gymnasierna våren 2020. Svenska Yle gratulerar!

En forskningsrapport som publicerades i veckan visar att coronaviruset kan spridas via luftströmmar i slutna utrymmen. I Svenska Yles chatt diskuterades bland annat vad det här betyder för oss då vi går i butiken eller är på jobbet.

Utrikes

Protesterna efter att George Floyd dött efter ett brutalt polisingripande har spridit sig över hela USA. I Washington fick Vita huset stänga tillfälligt på grund av protester utanför. Polisen som grep Floyd är gripen och åtalas för dråp.

Det är möjligt att resa till Grekland från 16 EU-länder, däribland Finland, från och med den 15 juni. Också tyskar, österrikare och turister från de baltiska länderna är välkomna, likaså resenärer från exempelvis Kina och Sydkorea. Svenskarna får ännu vänta.

President Donald Trump meddelade under en presskonferens på fredagen att USA:s medlemskap i Världshälsoorganisationen WHO avslutas helt och hållet. Det här efter att han länge hotat om att dra tillbaka bidraget. Dessutom meddelar Trump att han avvecklar särbehandlingen av Hongkong.

Väder

I hela landet är det uppehåll och delvis soligt under lördagen.

I landets södra och mellersta delar blir det växlande molnighet och uppehåll. Temperaturen är mellan 14 och 21 grader.

I norr är vädret klart med uppehåll, på kvällen blir det mulet i norra Lappland och på natten tidvis regn. Temperaturen är mellan 8 och 14 grader.

Läs också