Hoppa till huvudinnehåll

Skidskyttestjärnan Dorothea Wierer planerade att lägga av – coronaviruset fick henne att tänka om: "Väldigt avslappnande att vara hemma"

Dorothea Wierer valmistautuu ampumapenkalla.
Dorothea Wierer är taggad inför en ny säsong (arkivbild). Dorothea Wierer valmistautuu ampumapenkalla. Bild: Magnus Eklöv Yle Dorothea Wierer,skidskytte,skidskytte damer

Mycket talade för att skidskyttestjärnan Dorothea Wierer skulle avsluta karriären efter den gångna säsongen. Men en annorlunda vår fick henne att tänka om – nu är italienskans motivation inför nästa säsong högre än vanligt.

Den gångna säsongens skidskytte-VM på hemmaplan i Anterselva blev en succé för Dorothea Wierer med två guld och två silver. Därtill har hon tagit hem världscupen de två senaste säsongerna.

Ändå var tanken att sätta punkt för karriären. Men coronapandemin fick henne på andra tankar.

– I april tänkte jag mycket och slappade mycket. Jag bestämde mig för att försöka igen, naturligtvis måste jag lyssna på kroppen och motivationen, men nu är jag väldigt motiverad, berättar Wierer för NRK.

På vårarna brukar 30-åringen vara riktigt trött, då hon tvingas pendla mellan träningsläger och sponsoruppdrag. Men i det nedstängda Italien har hon fått leva en ny, bekväm, vardag.

– På våren är jag alltid sliten efter säsongen. Hela april i fjol gick ut på att åka från ett evenemang till ett annat, jag hann inte ens äta ordentligt, utan fick göra det i bilen.

Dorothea Wierer med VM-medaljerna 2020.
Dorothea Wierers hemma-VM resulterade i fyra medaljer. Dorothea Wierer med VM-medaljerna 2020. Bild: AOP Dorothea Wierer

Hoppas på OS

Men denna vår mår Wierer riktigt bra. För NRK medger hon att man kan säga att coronaviruset fick henne att ändra sig.

Om karriären fortsätter ända till vinter-OS i Peking 2022 är ändå lite för tidigt att sia om.

– Jag hoppas, men man vet aldrig. Det kan bli ett väldigt speciellt år. Man vet inte hur det blir med tävlingar och allt möjligt. Men ja, jag tror att det sista målet blir OS.

Nu njuter hon av tillvaron hemma.

– Jag har inte varit så mycket hemma, så det är väldigt avslappnande.

Läs också