Hoppa till huvudinnehåll

Charterplan, begränsat entourage, daglig temperaturmätning, och färre domare: US Open funderar febrilt på hur de ska få igång säsongens sista grand slam

Bianca
Bianca Andreescu gjorde succé i fjol då hon som debutant vann US Open-finalen mot Serena Williams. Bianca Bild: imago sport/AOP Bianca Andreescu,US Open i tennis,tennisspelare

Australiska öppna är spelad. Säsongens andra grand slam-turnering skulle pågå som bäst, men är framflyttad till september. Wimbledon inhiberades för första gången sedan 1945. Nu försöker US Open febrilt planera hur de skall lyckas arrangera det som brukar vara säsongens fjärde grand slam. En massa planer finns, men allt är diffust, säger Stacey Allaster på amerikanska tennisförbundet.

Inga åskådare, gemensamma charterflyg från ett fåtal städer och begränsade entourage för tennisspelarna.

Det är bara ett fåtal av en massa planer som arrangörerna för grand slam-turneringen US Open nu funderar över.

Allt i ett försök att inte behöva flytta fram turneringen så som Franska öppna, som skulle spelas just nu. Eller inhibera helt så som Wimbledon som skulle arrangeras i sommar.

– Det är allt väldigt diffust, och vi har inte tagit några beslut, säger Stacey Allaster på det amerikanska tennisförbundet för AP..

Som det nu ser ut, om allt går enligt planerna och arrangemangen lyckas, kommer tennisturneringen att gå av stapeln vid sin tänkta tidpunkt, och spelas i New York precis som vanligt.

Enligt grand slam-kalendern är US Open den fjärde och sista turneringen i ordningen och skulle starta den sista augusti.

Spelarna kan komma att påverka åtgärderna

Enligt Allaster har de funderat på att flytta turneringen, både vad gäller orten och tiden. Men det är inte högst upp på listan över åtgärder de tänkt sig.

Att porta publik lär ändå bli verklighet. Bland annat.

Allaster räknade upp en mängd andra åtgärder och planer i intervjun med AP – en del av dem kan till och med påverkas av spelarnas åsikter.

Bland annat säger hon att det i nuläget inte är aktuellt att fundera på att förkorta matcherna. Ett upplägg med bäst av tre set, i stället för fem, för herrarna har ändå som idé lätt luftats.

– Om spelarna skulle komma till oss och säga att det är någonting vi vill göra, så skulle vi överväga det. Men vi skulle inte ta beslutet utan spelarnas synpunkt.

"Du kommer, du tränar, du återvänder till hotellet"

Andra aspekter och åtgärder som diskuterats är:

  • Charterflyg från ett begränsat antal städer och begränsat entourage – till exempel fysioterapeuter och massörer kunde erbjudas spelarna på orten i stället för att personliga följer med spelarna till USA.
  • Tester före spelarna kommer till orten, dagliga hälsokontroller, daglig mätning av kroppstemperaturen på spelarna, samt andra möjliga tester.
  • Färre antal linjedomare och enbart vuxna bollkallar.
  • Begränsad tillgång till omklädningsrum före match – och ingen tillgång under träning med principen "du kommer, du tränar, du återvänder till hotellet", enligt Allaster.

Ett nytt uttalande om planerna torde komma i mitten av juni eller slutet av juni enligt Allaster.