Hoppa till huvudinnehåll

Titta på Trädgårdskväll på Strömsö – vi sände direkt från rabatten med målet att skapa en fjärilsträdgård

Strömsövillan med narcisser i bakgrunden
Strömsövillan med narcisser i bakgrunden Bild: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,trädgårdskväll på strömsö

Strömsös nya trädgårdsmästare Lena Gillberg gör debut i direktsändning torsdag 4.6 kl. 18.00. Tillsammans med resten av Strömsögänget ska hon anlägga en inbjudande fjärilsträdgård.

Jonas Sundström och Lena Gillberg på Strömsös verandatrappa
Jonas Sundström och Lena Gillberg vilar ännu på Strömsöverandan - snart är det dags för hårt jobb. Jonas Sundström och Lena Gillberg på Strömsös verandatrappa Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,Jonas Sundström,trädgårdskväll på strömsö

– När jag kom till Strömsö första gången såg jag genast att här fanns ett område som vi måste göra någonting åt, säger Lena.

– En flaggstång på en stor gräsmatta ger inte ett speciellt gott intryck. Jag vill skapa ett område som ropar välkommen!

På Trädgårdskväll får både Lena och resten av Strömsögänget kavla upp ärmarna för det finns mycket jobb kvar innan området ser välkomnande ut.

Början till en fjärilsträdgård på Strömsö
Vi har en grop - och skall förhoppninsgvis sluta med en välkomnande fjärilsträdgård Början till en fjärilsträdgård på Strömsö Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,trädgårdar,trädgårdskväll på strömsö

Varför resa till Venedig när vi har Västervik i Vasa?

På grund av coronaviruset är årets Trädgårdskväll inte öppen för publiken. Men den allmänna badstranden och parken i Vasa är däremot öppen hela sommaren.

– Vi tror att extra många väljer Strömsö som resmål just i år. Därför ville vi piffa upp området, säger programvärd Jonas Sundström.

Gästande experter bjuder på lättsamt trädgårdsnörderi

Förutom handfasta råd på hur du lockar färggranna fjärilar till trädgården kommer vi också att snacka trädgårdsaktualiteter med inbjudna gäster.

Det blir tips om enkel, billig och populär hydroponisk odling som du kan göra året om. Enligt odlingsentusiasten Maria Ståhl är det lika enkelt som att odla påskgräs.

Vi skall också smaka på goda ätbara perenner med den brittiska trädgårdsmästaren Adrian Evans från Malax.

Insektexperten Niclas Fritzén berättar om hur du lockar superpollineraren humlan till din trädgård.

Floristen Sandra Neuman med en blomsterbukett
Floristen Sandra Neuman gör naturliga blomsterarrangemang med växter direkt ur den egna trädgårdstäppan Floristen Sandra Neuman med en blomsterbukett Bild: Privat/ Sandra Neuman Strömsö,Sandra Neuman

Floristen Sandra Neuman visar sina bästa tips på vilka blommor och grönsaker du själv kan odla och använda i dekorativa arrangemang. Varför importera snittblommor från Holland när vi kan odla våra egna?

Värdarna för kvällen, Elin Skagersten-Ström och Jonas Sundström samsas om utrymmet i rabatten med Strömsöprofilerna Jim Björni, Camilla Forsén-Ström och Lee Esselström.

Jonas Sundström  och Elin Skagersten-Ström.
Det blir mera kroppsarbete än blomsterkransar i årets version av Trädgårdskväll på Strömsö för Elin Skagersten-Ström och Jonas Sundström Jonas Sundström och Elin Skagersten-Ström. Bild: Yle/Carina Ahlskog Jonas Sundström,Elin Skagersten-Ström,Strömsö

Vi ses med händerna i myllan!

Trädgårdskväll på Strömsö sänds direkt på torsdag 4.6.2020 kl 18.00-19.30 på Yle Fem och Arenan.