Hoppa till huvudinnehåll

Grekland ändrar sina inreseregler – karantänsåtgärderna beror på vilken flygplats turisterna kommer från

Ett par tog en selfie framför Parthenon-templet på Akropolis-klippan den 18 maj. På grund av coronakrisen finns märken på klippan som ska underlätta social distansering.
Ett par tog en selfie framför Parthenontemplet på Akropolisklippan den 18 maj. På grund av coronakrisen finns markeringar på marken som ska underlätta fysisk distansering. Ett par tog en selfie framför Parthenon-templet på Akropolis-klippan den 18 maj. På grund av coronakrisen finns märken på klippan som ska underlätta social distansering. Bild: AFP / Lehtikuva Akropolis,Grekland,turism

Från mitten av juni välkomnar Grekland turister också från EU-länder som är illa drabbade av coronaviruset. Det som avgör om man får resa in i Grekland utan karantänsåtgärder är inte vilket land man kommer från, utan vilken flygplats man flugit ifrån.

Redan tidigare i veckan meddelade Grekland att man från och med den 15 juni välkomnar turister från 29 länder. Bland de länder, vars resenärer skulle få resa fritt in i Grekland fanns Finland och 15 andra EU-länder. Exempelvis Sverige fanns inte med på listan.

Nu ändrar alltså Grekland reglerna. Exempelvis vad gäller svenska turister så kommer karantänsreglerna att gälla dem som flyger till Grekland från flygplatser i Stockholmsregionen, men inte dem som flyger från andra håll i Sverige.

Det här rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till det grekiska utrikesministeriet. Det grekiska utrikesministeriet hänvisar till den lista som EU:s myndighet för flygsäkerhet upprättat på högriskflygplatser. Ingen finländsk flygplats finns på listan.

Högriskflygplatserna ligger alltså i områden där man haft stor spridning av coronaviruset. Exempelvis svårt virusdrabbade länder som Italien och Spanien har många flygplatser på listan, men det blir fritt fram för turister från andra regioner i de här länderna att resa till Grekland.

Coronatest och en veckas karantän för "högriskturister"

De resenärer som flyger till Grekland från en högriskflygplats ska coronatestas vid ankomsten och sen tillbringa en natt på ett godkänt hotell i väntan på testresultat. Om man testar negativt sätts man ändå i självkarantän i en vecka. Visar det sig att man är smittad så hamnar man i en 14 dagars övervakad karantän.

Mellan den 15 och den 30 juni kommer bara flygplatserna i Aten och Thessaloniki vara öppna. Enligt planerna ska övriga flygplatser i Grekland öppna från den första juli.

Paneler av plexiglas har satts upp runt solstolar på en strand på Santorini. Flygplatserna ute på de grekiska öarna planerar man att öppna den första juli.
Paneler av plexiglas har satts upp runt solstolar på en strand på Santorini. Flygplatserna ute på de grekiska öarna planerar man att öppna den första juli. Paneler av plexiglas har satts upp runt solstolar på en strand på Santorini. Flygplatserna ute på de grekiska öarna planerar man att öppna den första juli. Bild: AFP / Lehtikuva Santorini,coronavirus

Källor: AFP, mfa.gr (grekiska utrikesministeriet), SR, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes