Hoppa till huvudinnehåll

Trump flyttar fram G7-möte och planerar bjuda in fler länder: ''Gruppens sammansättning är förlegad''

Donald Trump.
Det blir inget möte i juni, meddelar Trump. Donald Trump. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

USA:s president Donald Trump har valt att flytta fram G7-toppmötet som han ännu för tio dagar sedan övervägde att ordna i Washington redan i juni. Mötet ska gå av stapeln i höst. Han meddelar också att han kommer att bjuda in fler länder än de ursprungliga sju.

– Jag känner inte att G7 representerar det som pågår i världen. Gruppens sammansättning är väldigt förlegad, sa Trump.

G7-gruppen består av USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan. Nu vill Trump bjuda in Ryssland, Sydkorea, Australien och Indien till ett utökat möte i höst.

Australien har redan visat intresse för att delta i mötet. Premiärminister Scott Morrison har redan varit i kontakt med USA, enligt en talesperson från den australiska regeringen.

– Australien tar gärna emot en officiell inbjudan. Att stärka internationellt samarbete mellan likasinnade länder värderas högt i dessa tider för global förändring, säger talespersonen i ett e-postmeddelande till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Trump kunde mötet ordnas i samband med FN:s generalförsamling i höst.

– Det kan också hända att jag kallar till möte först efter valet, sa en segerviss Trump.

Trump får än en gång överge sin mötesplan

Det är USA:s tur att hålla mötet, men på grund av coronapandemin beslöt man i mars att ett fysiskt möte, som ursprungligen planerades till hösten, skulle ställas in, och ledarna skulle i stället träffas på distans.

Trump menade ändå tidigare att förhållandena snabbt normaliserades och talade om att bjuda in gruppen både till Washington och sitt fritidsboende Camp Davis - redan i juni.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade i går att hon inte deltar på grund av coronaviruspandemin ifall mötet ordnas i juni. De andra G7-ledarna har, om än något försiktigt, ställt sig positivt till att ordna ett fysiskt möte.

I höstas planerade Trump att ordna det på sin golfklubb Trump National Doral i Miami, något som väckte stark kritik och fick presidenten att överge tanken. Enligt demokraterna i kongressen var det ''ett av de mest skamlösa exemplen på presidentens korruption''.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes