Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Musikens läkande kraft, en vågsurfares funderingar, tips för dig som vill turista i hemlandet och allt du behöver veta om pingsten

Surfare på karibisk badstrand.
Författaren Malin Kivelä föll för vågsurfingen. Kanske du också blir sugen på att prova efter att du läst hennes essä? Bildsättningsbild. Surfare på karibisk badstrand. Bild: Marcus Rosenlund solen,Strand,surfing,Karibien

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

Från och med i morgon, måndagen den 1 juni, ändrar en hel del i vår coronavardag. Restriktionerna börjar stegvis avvecklas, restauranger öppnar och sammankomster med upp till 50 personer tillåts. Hur ska det här gå till i praktiken? Vad är det som tillåts och vad förblir förbjudet? Kolla här vad som gäller!

Musiken kan lugna och skapa trygghet. Genom att dämpa stressreaktioner och skydda mot skadliga effekter av stress kan musiken fungera som ett viktigt hjälpmedel inom vården. Musiken kan rentav fungera som ett substitut till fysisk beröring. Hur då? Läs här.

Miljön där man växer upp har en stor betydelse hur vi formas som människor. Det gäller såväl miljön hemma som den utanför hemmets väggar. Men hur definierar man egentligen en barnvänlig miljö? Så här svarar experterna.

I dag, söndagen den 31 maj, firar vi pingst. Pingsten har gått från att vara en viktig vårhögtid till knappt mer än en diffus dag i kalendern. Men högtiden har en intressant historia, med inslag av både tungotal och kärlek - och den är trots allt en av kyrkoårets stora fester. Lär dig allt du behöver veta om pingsten - den stora högtiden som föll i glömska.

"De flesta surfare är unga, de vill hänga med varandra och hitta nya vänner. Jag vill bara vara ifred, glömma vem jag är. Stil och coolhet har alltid utgjort en stor del av surfkulturen, men som 40-årig nybörjare får man vara realist." Författaren Malin Kivelä har i vågsurfing hittat något som är helt underbart och som bara är hennes eget. Hur det hela gick till berättar hon om i denna essä.

Är det här sommaren då det finns tid att turista i hemlandet? De här resmålen är familjevänliga och rusningsfria. Publiken har tipsat reseguiden Egenland om resmål som passar barnfamiljer. Här är de listade från norr till söder. Se videorna!

Hoppas du haft ett skönt veckoslut!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes