Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna som anlände från al-Hol misstänks inte för brott i nuläget

Kuvassa on Keskusrikospoliisin toimipaikka Vantaalla.
Centralkriminalpolisens verksamhetsställe i Vanda. Arkivbild. Kuvassa on Keskusrikospoliisin toimipaikka Vantaalla. Bild: Silja Viitala / Yle Centralkriminalpolisen (CKP),polisen,poliser,Polisen i Finland,brott,organiserad brottslighet,ekonomisk brottslighet

Centralkriminalpolisen kommer inte ännu åt att höra kvinnorna som på söndag anlände från al-Hol-lägret i Syrien. De misstänks tillsvidare inte för något brott.

Tre familjer anlände på söndagen till Finland från al-Hol-lägret i Syrien. Enligt utrikesministeriet kom sammanlagt 12 personer, nio barn och tre kvinnor till Finland.

Det är polis- och socialmyndigheterna som ansvarar för fortsättningen. Till en början sätts finländarna i karantän på grund av coronavirusepidemin.

- Det tar ett antal dagar innan något sker. De kom utomlands ifrån och vi lever i coronatider, säger kriminalöverkonstapel Mika Ihaksinen vid Centralkriminalpolisen.

Ännu ingen grund för förundersökning

Då det blir aktuellt med att höra kvinnorna, reder polisen enligt Ihaksinen först ut vad som kan tänkas ha skett på lägret.

I praktiken reds de tre vuxna kvinnornas agerande ut. Det handlar inte i detta skede om en förundersökning, utan polisen reder ut om det finns grunder att inleda en sådan.

- Om vi direkt skulle misstänka dem för att ha begått brott, skulle vi inleda förundersökning, säger Ihaksinen.

Läs också: Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) visste på torsdagen att finländarna försöker ta sig över gränsen

Ministeriet hjälpte i enlighet med lagen om konsulära tjänster

Barnen och kvinnorna tog sig enligt Utrikesministeriet ut från lägret under våren. Ministeriet uppger sig ha hjälpt dem i enlighet med lagen on konsulära tjänster.

De har beviljats resehandlingar i Turkiet och deras återresa har ordnats i samarbete med de turkiska myndigheterna.

Alla finländska medborgare har rätt att återvända till Finland om de så önskar.

Myndigheterna säger inget om varifrån i Finland kvinnorna kommer eller var de nu befinner sig.

Läs också