Hoppa till huvudinnehåll

Konstnären Christo död - gjorde sig känd genom att svepa in stora byggnader i tyg

Christo Vladimirov Javacheff var född i Gabrovo, Bulgarien den 13 juni 1935.
Christo Vladimirov Javacheff var född i Gabrovo, Bulgarien den 13 juni 1935. Christo Vladimirov Javacheff var född i Gabrovo, Bulgarien den 13 juni 1935. Bild: AFP / Lehtikuva Christo och Jeanne-Claude

Den världsberömde konstnären Christo har avlidit i sitt hem i New York. Han och hans fru Jeanne-Claude gjorde sig kända för stora utomhusverk där de packade in byggnader i tyg och andra material.

Enligt ett uttalande på konstnärsparets webbsida har Christos medarbetare skrivit att den 84-årige konstnären dog av naturliga orsaker och att han levde sitt liv "till det yttersta".

"Han drömde inte bara ihop det som verkade omöjligt utan lyckades också göra det till verklighet. Christo och Jeanne-Claudes konstverk förenade folk världen över, och deras arbete lever vidare i våra hjärtan och minnen", står det på hemsidan.

Christo Vladimirov Javacheff föddes i Bulgarien år 1935, men lämnade landet redan 1957 och året därpå träffade han sin fru Jeanne-Claude Denat de Guillebon i Paris. Jeanne-Calude dog år 2009.

Christo och Jeanne-Claude vid en miniatyr på sitt konstverk, det inslagna riksdagshuset i Berlin, under en utställning i La Rioja, Spanien, sommaren 2009.
Christo och Jeanne-Claude vid en miniatyr på sitt konstverk, det inslagna riksdagshuset i Berlin, under en utställning i La Rioja, Spanien, sommaren 2009. Christo och Jeanne-Claude vid en miniatyr på sitt konstverk, det inslagna riksdagshuset i Berlin, under en utställning i La Rioja, Spanien, sommaren 2009. Christo och Jeanne-Claude

Paret har klätt in en lång rad byggnader och broar i tyg och andra material. Bland annat svepte de in riksdagshuset i Berlin i ett enormt glänsande skynke år 1995.

2016 skapade Christo ett flera kilometer långt promenadstråk på sjön Iseo i Italien.

På det här fotot taget den 16 juni 2016 poserar Christo på det 4,5 kilometer långa promenadstråket som han skapade på sjön Iseo, i norra Italien.
På det här fotot taget den 16 juni 2016 poserar Christo på det 4,5 kilometer långa promenadstråket som han skapade på sjön Iseo, i norra Italien. På det här fotot taget den 16 juni 2016 poserar Christo på det 4,5 kilometer långa promenadstråket som han skapade på sjön Iseo, i norra Italien. Bild: AFP / Lehtikuva Christo och Jeanne-Claude

Christo planerade en insvepning av Triumfbågen i Paris hösten 2021.

Källor: AP, Wikipedia, Yle, DN

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes