Hoppa till huvudinnehåll

Norska skidstjärnan Ingvild Flugstad Östberg har inte tränat utomhus på tre månader – kan ta till hösten innan hon kör som normalt efter hälskadan

Ingvild Flugstad Östberg.
Ingvild Flugstad Östberg. Ingvild Flugstad Östberg. Bild: All Over Press Ingvild Flugstad Østberg

Ingvild Flugstad Östberg plågas av stor osäkerhet. Enligt VG kan det ta så länge innan Östberg tränar normalt att hälskadan påverkar hennes möjligheter att prestera när säsongen startar.

I samband med världscupen i Lahtis i vintras åkte Ingvild Flugstad Östberg på ett tungt bakslag. Hon skadade sin häl och tvingades stå över resten av säsongen.

Det visade sig att hon hade fått en stressfraktur i sin högra häl. Tidigare har norsk press rapporterat om att Östbergs rehabilitering inte går så fort som man trodde – och nu skriver tidningen VG att hon inte kan springa eller åka rullskidor.

Östberg har inte kunnat träna utomhus på nästan tre månader och hon finns därför inte med när det norska landslaget samlas nästa vecka.

Enligt tränaren Ole Morten Iversen kan det ta ända till september innan Östberg tränar som normalt.

– Planen är att Ingvild ska få träna utomhus snart: cykla och paddla. Jag är inte bekymrad för nästa säsong, säger Iversen till VG.

Säsongen inte i fara

Om den kommande världscupssäsongen på skidor inleds som planerat i slutet av november i Ruka kan Östberg knappast göra sig själv rättvisa då. Tiden för att köra på som vanligt blir kort.

Däremot ska det inte vara någon fara att vinterns huvudmål går i stöpet. VM i Oberstdorf ska starta i slutet av februari nästa år.

– Vi hoppas att Ingvild kan vara på plats när vi samlar hela landslaget i Oslo i slutet av juni. Förhoppningen är att hon kan cykla när de andra springer, säger Iversen.

– Det är viktigt att Ingvild klarar av att inte förivra sig nu. Allt har gått som planerat hittills.

I maj uttalade sig Östberg om sitt läge:

– Nu går jag normalt, så på så sätt ser det bra ut. Jag kan inte springa i trappor eller löpa i tre timmar. De sade redan från början att det kommer att ta tid innan jag är där. Det krävs tålamod.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport