
I USA har protesterna mot polisbrutalitet och rasism fortsatt under natten. Största delen av demonstrationerna har varit fredliga, men på många håll de också urartat i våldsamma sammandrabbningar eller plundring och ett 40-tal städer har infört nattligt utegångsförbud.
I Lafayette-parken några kvarter från Vita huset i Washington använde polisen både tårgas, pepparspray och distraktionsgranater för att skingra demonstranter då demonstrationer där urartade i vandalisering.

Då oroligheterna i närheten av Vita huset förvärrades fördes president Donald Trump i skydd i en säkerhetsbunker, rapporterar bland annat New York Times. Han ska ha hållits kvar där i knappt en timme.
Under kvällen fortsatte Trump att lägga skulden för oroligheterna på demokratiska borgmästare och guvernörer, på anarkister och yttervänstern. Enligt honom skrattar hela världen åt demokraterna och deras blivande presidentkandidat Joe Biden.
Trump meddelade också igår på Twitter att den antifascistiska vänsterextrema rörelsen Antifa ska terrorklassas. Enligt amerikanska experter är det inte enkelt att terrorklassa en inhemsk rörelse av det slaget.
I närheten av Vita huset, som på så många håll, utspelades också starka symboliska scener under demonstrationerna. Exempelvis har många fäst uppmärksamhet vid bilder som visar att en av kravallpoliserna går ner på knä inför demonstranterna i närheten av Vita huset.

Protesten i knäböjande position introducerades redan 1965 av Martin Luther King
Tankbil körde in bland demonstranter i Minneapolis
I Minneapolis körde en tankbil in folkmassan under en fredlig protestmarsch på en motorväg som stängts av för trafik och där tusentals människor tågade fram.
Enligt nyhetsbyrån AP tror polisen att tankbilsföraren agerade med uppsåt. Ingen av demonstranterna tycks ha skadats allvarligt i incidenten.
Däremot skadades tankbilsföraren då demonstranter lyckades slita ut honom ur förarhytten. Polisen grep honom och förde honom till sjukhus för vård.
Utegångsförbud i Los Angeles för första gången sen 1992
På de flesta håll var alltså söndagens demonstrationer fredliga, åtminstone till en början. Under sen kväll urartade de i många städer i sammandrabbningar, plundring och vandalisering.
Samma sak hände i Santa Monica, Los Angeles berättar journalisten och författaren Jeanette (Peppe) Öhman för svenska Yle. Hon är bosatt i Los Angeles och följde med demonstrationen i Santa Monica.

Demonstrationen förlöpte fredligt, men efteråt började folk plundra affärer i Santa Monica. Det ledde till att staden utlyste ett utegångsförbud mellan kl 16 och 05.30. Resten av Los Angeles County har också utegångsförbud.
Senast det var utegångsförbud i Los Angeles var 1992 under Rodney King-upploppen, som ju också handlade om polisbrutalitet mot svarta.
Från flera städer, som exempelvis huvudstaden Washington DC, rapporterades att plundringen och vandaliseringen tilltog under den sena kvällen.

Källor: AP, AFP, New York Times, CNN