Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkades Österbotten av coronaviruset 1.6-7.6

Lääkäri laitta suojakäsineitä
Lääkäri laitta suojakäsineitä Bild: Pasi Takkunen / Yle Coronaviruspandemi,skyddshandskar,Gummihandskar,sjukhus,smittsamma sjukdomar

Corona-situationen förändras hela tiden. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 7.6: 9000 utländska säsongsarbetare släpps in i Finland

Det lär bli jordgubbar också i år, även om skörden som det ser ut nu blir något senare än vanligt. Regeringens beslut att höja antalet säsongsarbetare som tas in i landet välkomnas av odlare. Bärodlaren Anders Lång i Pörtom är beroende av utländsk arbetskraft.

Söndag 7.6: Inga nya fall i Österbotten

Sjukvårdsdistrikten har inte uppdaterat siffrorna under helgen.

Antalet bekräftade fall i Vasa sjukvårdsdistrikt är 62 stycken, vid Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är fallen 31 och i Södra Österbotten har man sedan i fredags 46 bekräftade fall av covid-19.

Söndag 7.6: Power Park öppna med begränsningar

Vem är det som övervakar att begränsningarna efterlevs i dessa coronatider? Och varför begränsar myndigheterna folkmängden på fotbollsmatcher, men inte på nöjesfälten? Power Park i Alahärmä väljer ändå att ta in endast 40 procent av den maximala kapaciteten.

Lördag 6.6: Lägerverksamheten kör igång

Efter att ha stått tysta och igenbommade i några månader öppnar nu många österbottniska lägergårdar upp för verksamhet igen.

Dock med ett helt nytt tänk på gruppstorlekar och hygien.

Lördag 6.6: 4H:s sommaröppning i Vörå

Vörånejdens 4H:s sommaröppning hölls under lördagen på Rasmusbacken i Vörå.

Även om det var fritt fram att dyka upp på lördag ville Vörånejdens 4H gärna få anmälningar på sin hemsida för att ha en bättre överblick över antalet deltagare.

Det här för att att alla skulle känna sig trygga med tanke på eventuell smittspridning.

Fredag 5.6 Anställda vid Vasa centralsjukhus fick testa smittspårningsappen Ketju

De första erfarenheterna av pilotförsöket med smittspårningsappen Ketju är positiva. Anställda på Vasa centralsjukhus har testat appen som utvecklats för digital spårning av personer som utsatts för coronaviruset.

De anställda som deltog i försöket upplevde att det var lätt att använda appen.

Pilotförsöket inleddes på Vasa centralsjukhus den 18 maj. I pilotförsöket användes tjänsten av ett begränsat antal anställda som i testmiljö simulerade olika personer.

Fredag 5.6: Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Inga nya coronafall har uppdagats i Mellersta Österbotten sedan torsdagen. Totalt har 31 fall av coronasmitta konstaterats i området, meddelar Mellersta Österbottens samkommun för social- och hälsovård Soite. Ingen av de smittade får avdelningsvård.

Fredag 5.6: Ett nytt fall i Södra Österbotten.

Det har inte rapporterats några nya fall vid Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt sedan den 23 maj. Nu har ett nytt fall konstaterats.

Antalet smittade är nu uppe i 46 och 3 593 personer har testats i Södra Österbotten.

Fredag 5.6: Inga nya coronafall i Österbotten

Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är fortfarande lugnt.

Inga nya coronavirusfall har bekräftats sedan torsdagen. Antalet bekräftade fall i Vasa sjukvårdsdistrikt är 62. Antalet tillfrisknade patienter är 59.

Det totala antalet tagna prov är 2503.

Fredag 5.6: Är det tryggt att besöka Umeå den här sommaren? Det beror på, säger läkare

För många österbottningar är en tur till Umeå ett självklart inslag på semestern, och många undrar nu om det alls är tryggt att besöka Umeå i sommar. Det beror på vad man menar med tryggt, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark vid Region Västerbotten.

Enligt Stenmark är smittorisken inte stor.

- Men vi vet att smittan finns i Umeå med omnejd, så de som bor här och de som besöker den här regionen bör följa rekommendationerna, säger Stenmark.

I Jakobstad verkar många välja att semestera på hemmaplan i år. Både coronasmitta och två veckors katantän vid hemkomsten gör att utlandsresor inte lockar i sommar säger de som Yle Österbotten talat med på gågatan i Jakobstad.

Människor på gågatan i Jakobstad.
Gågatan i Jakobstad. Människor på gågatan i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,gågatan i jakobstad

Torsdag 4.6: Skolornas höstermin kan fortsättningsvis gå på distans - regeringens lagförslag gör det möjligt

Statsrådet föreslår en temporär ändring av grundskolelagen. Ändringen skulle möjliggöra undantagsarrangemang i undervisningen i höst om coronaläget det kräver. Undervisningsminister Li Andersson (Vf) och vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen (C) informerade om saken på torsdag.

Rektor Fredrik Sundell i Gerby skola planerar som bäst höstterminen och måste tänka på många olika möjligheter för undervinsingen.

Mansperson i blå t-skjorta ser in i kameran.
Rektor Fredrik Sundell i Gerby. Mansperson i blå t-skjorta ser in i kameran. Bild: Yle/Moa Mattfolk Rektor,Vasa,Österbotten,gerby skola

Torsdag 4.6: Två nya coronafall i Mellersta Österbotten

Två nya fall av covid-19 har konstaterats i Mellersta Österbotten. Det innebär att det totala antalet smittade i området har stigit till 31.
De smittade vårdas hemma. De två som smittats nu hör till en tidigare smittkedja och inga nya personer har exponerats för smitta.
Inga coronapatienter får avdelningsvård, meddelar Mellersta Österbottens samkommun för social- och hälsovård, Soite.

Torsdag 4.6: Inga nya coronafall i Södra Österbotten

Inga nya fall har konstaterats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt på en dryg vecka.

Antalet fall är fortfarande 45 stycken. Det senaste dygnet har man testat 55 personer och sammanlagt har 3 529 prover tagits.

Torsdag 4.6: Inga nya coronafall i Österbotten

Inga nya coronavirusfall har bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt sedan onsdagen. Antalet bekräftade fall i Vasa sjukvårdsdistrikt är 62. Antalet tillfrisknade patienter är 59 (talet uppdateras varje måndag).
Det totala antalet tagna prov är 2 472.

Torsdag 4.6: De österbottniska kommunerna välkomnar stöd - men de ekonomiska utsikterna ser väldigt olika ut

Ekonomiskt har följderna av coronaepidemin blivit drastiska, även för kommunerna. Även om hälsoeffekten varit marginell, har nedstängningen av samhället lett till stora bortfall av skatteintäkter.

Men beredskapen och utsikterna varierar i olika kommuner.

Kvinna i halsduk ser in i kameran och ler.
Christina Båssar i Korsnäs är en av få kommundirektörer som känner sig lugn trots coronakrisen. Kvinna i halsduk ser in i kameran och ler. Bild: Yle/Johanna Ventus Korsnäs,kommundirektör

Onsdag 3.6 Många gläds över stödet i regeringens 4:de tilläggsbudget

Regeringen presenterade sin tilläggsbudget på tisdag kväll och många gläder sig nu för mer pengar i kassan.

Bland åtgärderna finns förnyande av Kållby järnvägsbro, byggande av den fjärde avkörningsrampen i korsningen av riksväg 8 och stamväg 68 i Edsevö och fullmakt att starta byggandet av den nya Lagmansgården i Pirilö.

Projektet GigaVasa får en halv miljon planeringspengar från staten. Enligt stadsdirektör Tomas Häyry i Vasa betyder stödet att regeringen förstår uppskatta det jobb man gör för batteri-industrin i regionen.

Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats.
Gigavasa-området planeras invid flygplatsen i Vasa. Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats. Bild: Vaasa Parks Vasa,planläggning,batterifabrik

Regeringen kom också med en omfattande tilläggsbudget, som innehöll en pott på 1,4 miljarder euro till kommunerna kom välkommet. De österbottniska kommunerna välkomnar stödet, men de ekonomiska utsikter ser väldigt olika ut.

Regeringen lovade också 200 miljoner för inlärning, hobbyer och skola vilket gläder rektor Inger Nabb vid Vikinga skola i Vasa.

Inger Nabb är rektor för Vikinga skola i Vasa.
rektor Inger Nabb. Inger Nabb är rektor för Vikinga skola i Vasa. Bild: YLE/Sofi Nordmyr Vasa,vikinga skola

Onsdag 3.6 Spotlights kartläggning: Få ensamföretagare har sökt coronastöd – tuffa kriterier gör att många inte uppfyller kraven

Intresset för att söka coronastöd bland ensamföretagare är litet. Kraven för att få stödet är hårda och om intresset inte ökar finns det en risk för att kommunerna måste betala tillbaka stödpengar. Det visar Spotlights kartläggning i slutet av maj.

Erica Wickman har sedan fem år tillbaka klädbutik och syateljé i Närpes centrum.

– Det här är en dröm jag haft sedan jag var barn, att ha egen syateljé och butik. Jag måste nästan nypa mig i armen för att förstå att det här verkligen är på riktigt, berättar Erica.

Företagaren Erica Wickman gör ändringsarbeten i sin kombinerade syateljé och klädbutik
Företagaren Erica Wickman har fått 2 000 euro i stöd av staten. Företagaren Erica Wickman gör ändringsarbeten i sin kombinerade syateljé och klädbutik Bild: Louise Bergman/Yle Wickman,Erica Wickman

Onsdag 3.6: Inga nya fall inom vårdsamkommunen Soite

Inga nya fall av coronasmitta har diagnosticerats inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Antalet fall ligger fortfarande på 29 stycken.

Inga personer får för tillfället sjukhusvård för covid-19 i området.

Onsdag 3.6: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Läget inom Vasa sjukvårdsdistrikt är fortsättningsvis lugnt. Inga nya fall har konstaterats under senaste dygnet. De är fortfarande 62 stycken.

Totalt har 2441 prover tagits.

Onsdag 3.6: Inga nya fall i Södra Österbotten

Inga nya fall har konstaterats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt på en dryg vecka.

Antalet fall är fortfarande 45 stycken. Det senaste dygnet har man testat 60 personer och sammanlagt har 3 476 prover tagits.

Tisdag 2.6: Svar på idrottschefens kritik: "Varje förman är ansvarig för sin enhet"

Mika Lehtonen, chef för idrottsverksamheten på Vasa stad, hade önskat sig mer hjälp av såväl staten som staden med riktlinjerna för simhallens öppnande. Heikki Kaukoranta, stadens ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar, säger att varje enhet inom staden måste dra sina egna riktlinjer.

Mika Lehtonen, chef för idrottsverksamheten på Vasa stad.
Mika Lehtonen, chef för idrottsverksamheten på Vasa stad. Mika Lehtonen, chef för idrottsverksamheten på Vasa stad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen simhallar,vasa

Tisdag 2.6: Inga nya fall inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Antalet fall av coronasmitta är fortfarande 45 inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Sammanlagt har 3 413 prover tagits, 60 stycken under senaste dygnet.

Tisdag 2.6: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Läget inom Vasa sjukvårdsdistrikt är fortsättningsvis lugnt. Inga nya fall har konstaterats under senaste dygnet. De är fortfarande 62 stycken.

Totalt har 2 401 prover tagits, varav 39 stycken har tagits under senaste dygnet.

Tisdag 2.6: Tre nya fall i Mellersta Österbotten

Tre nya fall av coronasmitta har diagnosticerats inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. De hör ihop med en tidigare smittkedja och alla insjuknade har fått smittan hemma.

Totalt har vårddistriktet 29 konstaterade fall och ingen av dem behöver sjukhusvård i det här skedet.

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen är inte särskilt bekymrad över måndagens två nya fall och tisdagens tre.

– De hör ihop alla fem fallen och vi har kunnat följa smittkedjan hela vägen, säger Rahkonen.

 infektioylilääkäri marko rahkonen
Marko Rahkonen. infektioylilääkäri marko rahkonen Bild: VILLE VIITAMÄKI / YLE Soite

Måndag 1.6: “Det här har vi väntat på hela våren” – så här gick krogöppningen i Vasa

Stämningen var på topp då Vasas caféer öppnade på måndagen. Vi följde med hur kvällen gick – ända till midnatt. Restaurangerna och caféerna fick öppna den 1 juni efter att ha varit stängda i nästan två månader på grund av coronakrisen.

Restaurangern får ändå inte vara öppna hur som helst. De måste stänga senast klockan 23, och alkoholförsäljningen slutar klockan 22. Dessutom måste de halvera antalet sittplatser inomhus.

Måndag 1.6: En sommarkväll på bryggan – Thomas Enroth bjuder in corona-arbetslösa artister

- Det är så viktigt att göra något för den finlandssvenska musiken, något helt nytt", säger musikern och kompositören Thomas Enroth. Därför har han samlat sex corona-arbetslösa artister på sin brygga vid Larsmosjön.

Måndag 1.6: Två nya fall av coronasmitta i Mellersta Österbotten

Under helgen har två nya fall bekräftats inom vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten. Läget är enligt ett pressmeddelande fortfarande lugnt och alla smittkedjor är kända.

Inom Soites område har nu totalt 26 fall av coronavirus bekräftats. Ingen patient får just nu sjukhusvård.

Måndag 1.6: Inga nya fall inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Inga nya fall har konstaterats inom sjukvårdsdistriktet på över en vecka. Antalet fall är fortfarande 45 stycken. Det senaste dygnet har man testat 15 personer och sammanlagt har 3 353 prover tagits.

Måndag 1.6: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Läget inom Vasa sjukvårdsdistrikt är fortfarande lugnt. Inga nya fall av coronasmitta har upptäckts under senaste dygnet.

Bekräftade antalet coronavirusfall är fortfarande 62. Det senaste dygnet har nio nya prover tagits, totala antalet tagna prover är 2 362. Antalet tillfrisknade personer är 59. Den siffran uppdateras varje måndag.

Måndag 1.6: Restaurangerna öppnar – myndigheterna litar på att branschen tar sitt ansvar

På måndagen får restaurangerna öppna sina dörrar igen. Det är Regionförvaltningsverket (RFV) som övervakar att begränsningarna följs. Man kommer att göra stickprov och då besöka restaurangerna. Vid behov kan RFV be om hjälp av andra myndigheter, till exempel polisen. Men resurserna är begränsade.

- Vi får lita på att restaurangerna förljer begränsningarna. Branschen har tagit sitt ansvar hittills, så det gör den säkert nu också, säger Johanna Holmäng-Jaskari på RFV.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten