Hoppa till huvudinnehåll

Superstart på spjutsommaren för Julia Valtanen – 19-åringen krossade sitt rekord och är statistiktvåa i världen i sin åldersklass

Julia Valtanen kastar spjut i Jyväskylä, juni 2020.
Julia Valtanen fick det att stämma i Jyväskylä. Julia Valtanen kastar spjut i Jyväskylä, juni 2020. Bild: All Over Press spjutkastning

Sommarens första tävling slutade med ett stort jubel för Julia Valtanen. Hon kastade ett nytt personligt rekord direkt – med flera meter.

Säsongspremiären blev succéartad för Julia Valtanen. Det 19-åriga spjutlöftet noterade nytt finländskt årsbästa under en tävling i Jyväskylä.

Valtanen fick upp 57,84 meter – ett resultat som för upp henne som statistiktvåa i världen i 19-årsklassen. Hon hade ett kast till över 57,50 och vann tävlingen med ett par meters marginal.

Valtanens resultat går dessutom in som alla tiders tvåa i Finland i 19-årsklassen. Jelena Jaakkolas 58,89 från 2008 är fortfarande den bästa noteringen.

Dessutom var noteringen en ordentlig förbättring av hennes tidigare rekord. Hon putsade sitt rekord från förra sommaren med över tre meter.

– Jag förväntar mig att det ska komma långa kast i varje tävling och jag hoppas också att jag ska klara sextio meter, säger Valtanen på förbundets webbplats.

I fjol tog Valtanen, som också spelar boboll vid sidan om sin spjutsatsning, FM-silver i damklassen. Då noterade hon sitt tidigare rekord på 54,78.

– Jag kan förbättra mig mest när det kommer till min fart – även om den också har gått framåt.

Valtanens nya rekord är bara sexton centimeter från den kvalgränsen som var satt för damspjut till sommarens friidrotts-EM i Paris. På grund av coronaviruset är mästerskapet inställt.

Toni Kuusela.
Toni Kuusela. Toni Kuusela. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Toni Kuusela

I herrtävlingen i Jyväskylä fanns inte fjolårets tre främsta finländska kastare – Oliver Helander, Antti Ruuskanen och Lassi Etelätalo – med. Däremot deltog statistikfyran Toni Kuusela.

Kuusela, som har noterat två tävlingar över 80 meter tidigt i år nere i Sydafrika, vann på 78,77. Han kastade bara i tre av omgångarna.

– Jag är inte nöjd med resultatet. I första omgången fick jag lite känning i armbågen och jag var tvungen att avsluta tävlingen, säger Kuusela.

Kuusela hade tänkt tävla i Kuortane den 13 juni, men det återstår att se om armbågen tillåter honom att kasta då.