Hoppa till huvudinnehåll

Tidningen Sport-Express listar KHL:s lönekungar – Teemu Hartikainen etta bland finländarna

Grönklädd ishockeyspelare i profil följer med spelet från avbytarbänken.
Teemu Hartikainen har det väl förspänt i KHL. Grönklädd ishockeyspelare i profil följer med spelet från avbytarbänken. Bild: Matti Raivio/All Over Press Teemu Hartikainen,ishockey,KHL

Den ryska sporttidningen Sport-Express har listat de bäst förtjänande spelarna i ishockeyligan KHL. Enligt tidningen toppar Dynamo Moskvas anfallare Vadim Sjipatjov listan. Salavat Julajev Ufas anfallare Teemu Hartikainen drar in mest av de finländska spelarna.

Sport-Express har listat alla spelare som förtjänar minst 50 miljoner rubel för säsongen 2020–2021. Enligt tidningen är Dynamo Moskvas center Vadim Sjipatjov lönekung i KHL med en lön på 120 miljoner rubel vilket motsvarar ungefär 1,52 miljoner euro, utan bonusar.

Vadim Sjipatjov är klar för spel i NHL och Vegas Golden Knights.
Vadim Sjipatjov håvar in sköna slantar. Vadim Sjipatjov är klar för spel i NHL och Vegas Golden Knights. Bild: /All Over Press ishockey,VM i ishockey för herrar 2016,vadim sjipatjov

Tvåa på listan med 95 miljoner rubel eller 1,21 miljoner euro är den tjeckisk-ryska anfallaren Dmitrij Jaškin som är klubbkompis med Sjipatjov.

På delad tredje plats, tillsammans med den schweiziska anfallaren Sven Andrighetto och den tjeckiska målvakten Jakub Kovář, återfinns Teemu Hartikainen som första finländare med 90 miljoner rubel, ungefär 1,15 miljoner euro.

Sex finländare över 50 miljoner

Med i tio-i-topp ryms ytterligare en finländare, nämligen Hartikainens klubbkompis, målvakten Juha Metsola som med 80 miljoner rubel, motsvarande 1,02 miljoner euro, återfinns på delad nionde plats på lönelistan.

Jääkiekkoilija
Juha Metsola är lönetvåa bland finländarna i KHL. Jääkiekkoilija Bild: Tomi Hänninen Juha Metsola,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Hartwall Arena,Puck

Följande blåvita spelare är anfallaren Sakari Manninen, även han i Salavat Julajev Ufa, samt Dynamo Moskva-backen Juuso Hietanen som bägge uppges dra in 60 miljoner rubel, motsvarande 760 000 euro under nästa säsong.

Sakari Manninen firar sitt avgörande mål mot Sverige 2019.
Sakari Manninen avgjorde VM-kvartsfinalen i fjol mot Sverige. Sakari Manninen firar sitt avgörande mål mot Sverige 2019. Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press Sakari Manninen,John Klingberg

Hietanens klubbkompis Teemu Pulkkinen cashar också han in en vacker summa, ungefär 55 miljoner rubel eller drygt 700 000 euro. Med sina 50 miljoner rubel, eller ungefär 640 000 euro, får Lokomotiv Jaroslavl-backen Atte Ohtamaa med nöd och näppe sitt namn på listan som har totalt 71 namn.

Teemu Pulkkinen använder bössan i en match mot Jokerit.
Teemu Pulkkinen tjänar storkovan i Moskva. Teemu Pulkkinen använder bössan i en match mot Jokerit. Bild: Emil Hansson/AOP Teemu Pulkkinen

Den enda Jokerit-spelaren på listan är det amerikanska nyförvärvet Jordan Schroeder som enligt Sport-Express kommer upp i löneinkomster på 640 000 euro, eller 50 miljoner rubel.

Hela listan hittas här, på ryska.

Tidigare år har lönerna i KHL kunnat vara högre i och med att det inte funnits något strikt lönetak – klubbarna har kunnat betala böter för den överskridande delen – men från och med säsongen 2020–2021 kommer lönetaket att vara 900 miljoner rubel (cirka 12,6 miljoner euro), utan möjlighet till kompensation. Lagen får dock ha en spelare som inte inkluderas i lönetaket.