Hoppa till huvudinnehåll

Ung man misstänks för flera sexualbrott mot barn - den misstänkta tog kontakt med sina offer via sociala medier

Polisuniform
Polisen påminner föräldrar om vikten att uppmuntra sina barn att berätta om obehagliga händelser på sociala medier. Polisuniform Bild: Marja Väänänen / Yle Polis,poliser

En ung man från Egentliga Finland misstänks för flera grova sexualbrott mot barn. Polisen i Åbo har utrett brottshärvan under våren, tillsammans med Centralkriminalpolisen och utländska teletjänstbolag.

Mannen misstänks bland annat för grov våldtäkt av barn, för att ha spridit grova bilder på barn som exploaterats sexuellt samt för flera fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Hittills har polisen identifierat 30 offer. Alla har varit flickor i åldern 8 till 14 år. Förundersökningen i 13 av de här fallen är färdiga och har skickats vidare till åklagaren för åtalsprövning.

Den misstänkte nådde sina offer via sociala medier

Polisen kom mannen på spåren tack vare internationella och inhemska tips. Den misstänkta mannen har använt sig av sociala medier för att nå sina offer runt om i landet. Polisen misstänker att mannen har fler offer, som bor utomlands.

Den misstänkta mannen har suttit häktad sedan i början av våren. Även tre övriga personer har utretts i samband med polisutredningen.

Polisen vill påminna föräldrar om vikten att lära barnen hur man använder sociala medier på ett tryggt sätt och diskutera med sina barn om vad man kan berätta om sig själv till främmande och vilka bilder som är okej att dela.

De flesta offer känner skam och berättar inte om händelserna till sina föräldrar eller andra vuxna. Oftast är det endast barnets bästa vän som vet om utnyttjandet.

Därför ska föräldrar och vårdnadshavare uppmuntra sina barn till en öppen dialog och påminna barnen om att aldrig känna skam för det som skett eller för att någon tagit kontakt med dem, påminner polisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland