Hoppa till huvudinnehåll

Var med och hylla Svenskfinlands mammakroppar

Carro sitter med veckad mage i soffan med sonen i famnen.
Carro från podden Föräldrasnack märkte under fotograferingen att hon fått bristningar på sitt lår. Rebecka som stod bakom kameran menade att hon själv också har en massa. Det här är ändå något som sällan visas på sociala medier. Carro sitter med veckad mage i soffan med sonen i famnen. Bild: Yle/Rebecka Hägert-Backkull kroppspositivism,Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Vad händer med en kropp efter en graviditet? Hur förändras den - permanent eller tillfälligt? Hur ser en mammakropp ut på riktigt - utanför sociala medier?

Det här är något podden Föräldrasnack nu vill ta reda på och lyfta fram - med hjälp av dig.

- Vi vill att alla ska känna att just deras kropp ska få ta plats, synas och finnas, säger Rebecka som är ena halvan av podden Föräldrasnack.

Idén är mycket enkel: ta en bild på din kropp som fött barn och mejla den till oss på foraldrasnack@yle.fi. Du kan också skicka bilden via Instagram till @foraldrasnack.

Bilderna kommer sedan att läggas ihop i ett kollage här på svenska.yle.fi.

Du kan också välja att vara helt anonym genom att dela med dig av din berättelse via formuläret.

Berätta också om din kroppsresa - Hur ser ditt förhållande ut till din kropp? Vilka förändringar har överraskat dig mest? Hur har du förhållit dig till dem?

- Först känner man en press att nu har kroppen förändrats och att jag måste försöka se ut som förut. Sen kommer pressen om att man måste älska sin kropp för den har ju fött ett barn! Väldigt motstridiga känslor alltså, säger Rebecka.

Vi publicerar bara bild, inga namn, men du kan också välja att bara ta bild på en specifik kroppsdel som förändrats drastiskt eller som du har specifika känslor kring.

Du får själv välja om du till exempel vill att ansiktet syns eller inte.

- Vi vill se en mångfald! När man bläddrar bilder på sociala medier så är kropparna som syns oftast normativa - också fastän de är tagna efter en graviditet. Hjälp oss representera hela Svenskfinland i alla storlekar, färger och känslor, säger Rebecka.

- Vi vill visa bilder på kroppar precis som de är - inga filter, retuscheringar eller fotograferat från den bästa vinkeln, säger Carro, andra halvan av podden Föräldrasnack.

Utöver bilderna som publiceras på svenska.yle.fi så kommer nästa avsnitt av podden att handla om vad som händer inuti kroppen efter en förlossning - det här utgående från era berättelser.

- Vi vill få in historier om hur kvinnokroppen förändrats inuti - med framfall, hemorrojder, urinläckage, infektioner, smärtor, förlossningsskador. Du vet, det som är “heeelt normalt efter att man fått barn” om man frågar stora delar av sjukvården, säger Carro.

Rebecka ligger i soffan med uppknäppta jeans så magen blottas och håller om sin son.
När Rebecka såg bilderna på sin mage blev hon förvånad. Hon hade inte trott att hennes mage ännu var så rund efter graviditeten. Oftast känner hon sig okej med sin kropp, men ibland kommer motstridiga känslor av att hon borde hitta tillbaka till så som kroppen var innan graviditeten. Rebecka ligger i soffan med uppknäppta jeans så magen blottas och håller om sin son. Bild: Yle/Rebecka Hägert-Backkull kroppspositivism,rebecka hägert

Överraskande hemorrojder och urinläckage

De flesta av oss är förberedda på att kroppen förändras med tiden - men en graviditet kan föra med sig relativt stora och plötsliga förändringar.

- Jag minns när jag fick hemorrojder - då tänkte jag att “Jag är säkert den enda, fy vad jag är äcklig”. Jag hade inte alls räknat med att få det. Men sen när jag vågade börja tala om det så märkte jag ju att var och varannan kvinna som fött barn i någon mån haft hemorrojder, säger Rebecka.

Genom att samla in berättelser och bilder vill Rebecka och Carro avdramatisera det som känns jobbigt på ett personligt plan.

- Det finns alltid någon annan som känt som du. Men vi måste våga berätta och prata om sakerna för att märka det, säger Rebecka.

Carro ligger i soffan med sin son som sparkar mot hennes veckade mage.
Carro känner att hon påverkas av skönhetsideal, därför undviker hon att följa träningskonton och kroppskonton på some. Hon vill träna för att må bra, inte för att bli smalare. Carro ligger i soffan med sin son som sparkar mot hennes veckade mage. Bild: Yle/Rebecka Hägert-Backkull kroppspositivism,carola nordberg

Utseendepress ännu efter tre förlossningar

Carro och Rebecka har båda fött barn nyligen, vilket är en orsak till att de fick idén för kampanjen.

Fastän de själva tycker det är viktigt att visa en mammakropp som den är, så kändes det ändå svårt för Carro när hon skulle ta bilderna.

- Skulle vi gjort detta när min bebis var två veckor så skulle det känts lättare för mig att sätta upp bilder på min kropp - två veckor efter en förlossning har de flesta “överseende” med att kroppen ser helt annorlunda ut. Nu däremot när han är fyra månader så känns det mycket svårare, för nu upplever jag en press på mig att jag redan borde se ut som före graviditeten, säger Carro.

- Att jag och många andra känner så - det är också en av orsakerna till att detta behöver lyftas. Jag vet att min kropp inte borde se ut varken si eller så, men ändå känner jag pressen.

Den eviga målsättningen kring att “återgå till sin normala kropp” är något de också vill ifrågasätta med kampanjen.

- Vi vill bli av med målet att “man ska tillbaka till sin normalvikt efter graviditeten”. Vad är ens en normal vikt och varför skulle man behöva tillbaka till den? Kan man inte bara få finnas till här och nu utan att behöva försvara sin kropps utseende? Säger Rebecka.

Rebecka står och vaggar sin son med uppknäppta jeans så att postpartum magen blottas.
Rebecka har erfarenhet av ätstörningar och vet vad negativa tankar om kroppen kan leda till, därför tvingar hon ofta sig själv att endast tänka positivt om kroppen och gör sitt bästa att vara tillfreds med den. Rebecka står och vaggar sin son med uppknäppta jeans så att postpartum magen blottas. Bild: Yle/Rebecka Hägert-Backkull kroppspositivism,Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Så hur har era kroppar förändrats sedan ni blivit föräldrar?

- Kroppen är nog slappare och lösare, småler Rebecka.

- Förut hade jag ordentliga bröst - de var helt klart något jag gillade på min kropp! Men nu hänger de där... ja de fyller sin funktion. Fyller inte behån så bra dock. Jag har även problem med svagt bäckenbotten nu efter min tredje förlossning, säger Carro.

Hur känns det?

- Jag känner mig svag i kroppen. Förut tränade jag för utseendets skull, nu vill jag träna för att kroppen inte ska kollapsa. Jag vill inte känna tyngdkänsla eller ha ont i ryggen, min kropp gråter efter mer styrka, säger Rebecka.

- Känns lite orättvist att det bara är kvinnans kropp som förändras i och med föräldraskapet. Kunde inte mannen ta lite bäckensmärta, blödningar, eller lite delade magmuskler kanske? Inte? Nehepp, säger Carro.


Delta i kampanjen genom att mejla foraldrasnack@yle.fi. Skicka en bild på din kropp - eller en del av din kropp - och berätta din historia.

Hur ser ditt förhållande ut till din kropp? Vilka förändringar har överraskat dig mest? Hur har du förhållit dig till dem?

Du kan också delta genom att skicka bild och text via Instagram till @foraldrasnack

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP