Hoppa till huvudinnehåll

Avgiftsfri lunch i Vårberga och Gammelbacka: "På det här sättet vet man att barnen i familjerna i alla fall får en varm måltid"

En mamma och hennes son står under ett lummigt träd i solen.
Rocco Liimatainen och hans mamma Mikaela Mattsson har lunchat i allaktivitetshuset i två dagar. En mamma och hennes son står under ett lummigt träd i solen. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Gammelbacka,mikaela mattsson

Som skolelev eller en del av en barnfamilj har du möjlighet att få avgiftsfri lunch varje vardag i antingen Gammelbacka och Vårberga fram till den 18 juni.

Borgå stad har också tidigare år ordnat avgiftsfria luncher under sommarlovet för dem som behöver sådana.

Luncherna ordnas i allaktivitetshuset i Gammelbacka och Kantelehuset i Vårberga.

Nytt för i år är att de avgiftsfria luncherna enbart är för skolelever och barnfamiljer.

Yle Östnyland besökte allaktivitetshuset i Gammelbacka under tisdagen för att prata med några sommarlunchare.

Alla har inte möjlighet att få en varm måltid om dagen

Rocco Liimatainen och hans mamma Mikaela Mattsson har just ätit klart och står nu i solen utanför allaktivitetshuset. De är båda nöjda med lunchen. De var också här dagen innan.

- Det gick ganska lätt och ganska bra, man behöver bara ta med bestick och sådant och så tar man sen hem dem och diskar dem, berättar Liimatainen.

Gammelbacka allaktivitetshus i solen.
Här får man äta avgiftsfri lunch varje vardag fram till den 18 juni om man är skolelev eller barnfamilj. Gammelbacka allaktivitetshus i solen. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Gammelbacka,allaktivitetshus,gammelbacka allaktivitetshus

Både Liimatainen och hans mamma tycker att den avgiftsfria sommarlunchen är viktig eftersom man som barnfamilj kan spara pengar på det här sättet.

- Det finns många familjer som inte har möjlighet eller har det svårare att få ett varmt mål mat på bordet varje dag, och på det här sättet vet man att barnen i de familjerna i alla fall får en varm måltid, säger Mattsson.

Fick höra om lunchen då de gick förbi

Jenny Sandström och hennes barn Jami och Jeri fick höra om lunchen då de gick förbi allaktivitetshuset tidigare idag.

Nu har de just ätit och Jenny står i skuggan tillsammans med Jeri som sitter i en barnvagn medan Jami springer runt dem med en innebandyklubba och en boll.

En kvinna med sin ena son i en barnvagn och den andra bredvid sig.
Jenny Sandström och hennes barn Jami och Jeri fick höra om lunchen idag. En kvinna med sin ena son i en barnvagn och den andra bredvid sig. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Gammelbacka,jenny sandström

- Vi gick här förbi bara och så var här en kvinna som berättade om lunchen, och så bestämde vi att vi kommer hit och äta idag, berättade Sandström.

Sandström säger att alla tre tyckte att maten var god och att hon tror att det kan vara bra för många familjer att få lite avgiftsfri mat under sommaren.

- Jag tror nog att vi kommer att komma hit igen, avslutar hon.

Någon har skrivit "turvaväli" med kritor på gatustenarna.
Utanför dörren till allaktivitetshuset har något ritat var man ska stå för att hålla ett säkert avstånd till den som köar framför en. Någon har skrivit "turvaväli" med kritor på gatustenarna. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Gammelbacka

Många vet inte om att lunchen ordnas

Anu Peltomäki är kvinnan som bland annat gjort Sandströms familj medveten om att lunchen existerar. Hon står utanför allaktivitetshuset och pratar med alla barn, unga och barnfamiljer som går förbi.

Då någon bestämmer sig för att komma på lunch berättar hon hur allting fungerar och påminner dem om att tvätta händerna och hålla avstånd till varandra.

Kvinna står och ler i solen utanför Gammelbacka allaktivitetshus.
Anu Peltomäki vill att alla som gör reklam för den avgiftsfria lunchen för alla barn och familjer som går förbi. Kvinna står och ler i solen utanför Gammelbacka allaktivitetshus. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Gammelbacka,Anu Peltomäki

Peltomäki jobbar med diakoni inom Borgå finska församling och hon tycker att det är fint att luncherna ordnas.

- Men jag märker att det är många som går förbi och inte vet om att här ordnas en avgiftsfri lunch. Så jag gör lite reklam här för barn, mammor och folk som kommer från biblioteket.

Här kan du kolla tidtabellerna och glutta på menyn.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland