Hoppa till huvudinnehåll

Facebook-anställda marscherade ut virtuellt och kräver att Trumps inlägg ska förses med varning - vd:n Zuckerberg ser ingen orsak till det

Facebooks huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien, USA.
Facebooks huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien, USA. Facebooks huvudkontor i Menlo Park, Kalifornien, USA. Bild: AFP / Lehtikuva Facebook,sociala medier

Anställda vid Facebook kritiserar nu öppet sin arbetsgivare för att inte ha avlägsnat eller märkt ut ett kontroversiellt inlägg som president Donald Trump skrev förra veckan. De framför sin kritik bland annat på Twitter.

Trump hade kommenterat de våldsamma protesterna som bröt ut efter att den svarta mannen George Floyd dödades av en vit polis i Minneapolis. Händelsen väckte demonstrationer både mot polisbrutalitet och för de svartas rättigheter.

Upprörda människor har protesterat runt omkring i USA under den senaste veckan. Det handlar om de mest utbredda rasrelaterade demonstrationerna sedan 1960-talet.
 

When the looting starts, the shooting starts

Trump säger i det omdebatterade sitt inlägget att militären är redo att sättas in. Han tillägger att  "när plundrandet börjar, börjar skjutandet".

Facebook-anställda kräver att president Donald Trumps inlägg ska modereras.

Twitter vidtog åtgärder men Facebook lät Trumps uttalande stå kvar okommenterat

Twitter vidtog åtgärder mot det här inlägget och markerade det med en varning om att det sporrar till våld. Facebook valde däremot att inte kommentera Trumps inlägg på Facebook.
 
Kritikerna säger också att Facobook ignorerar möjligheterna att bidra till ett tryggt samhälle.

The New York Times uppger att hundratals Facebookanställda har protesterat och att en del av dem deltog i en virtuell strejk på distans. Också i Facebooks interna informationssystem har missnöjet ventilerats.
 
- Facebooks ovilja att avlägsna Trumps våldssporrande inlägg gör att jag inte är stolt över att jobba här, och en stor del av mina kolleger känner det på samma sätt. Det här är ett sätt för oss att få våra röster hörda, twittrar en av de anställda.

Facebook-anställda lämnade alltså i protest sina arbetsplatser i hemmen där de har jobbat på distans.   De tog till Twitter för att anklaga sin högsta chef Mark Zuckerberg för att på ett bristfälligt sätt ha övervakat  Trumps inlägg.

De anställda ogillar Zuckerbergs beslut att inte utmana Trump och hans uppviglande ordflöde samtidigt som Twitter hade gjort ett ställningstagande.

Vissa högre chefer och ingenjörer vid Facebook deltog också i protesten.

- Vi ber ledarskapet på Facebook att ingripa (#TakeAction) säger anställda i ett gemensamt ställningstagande på Twitter.

 - Mark [Zuckerberg] har fel, och vi strävar efter att på de mest högljudda sätt få honom att ändra åsikt, skriver en av de anställda som tillägger att det är nu alla "likasinnade människor" bör lobba för en intern förändring.
   

Inte vanligt med den här typens aktioner

Det är ovanligt att personalen på det här sättet offentligt ställer sin chef till svars.

Även om det den här gången handlade om en virtuell protest så är det första gången i Facebooks historia som anställda agerar så här.

Arbetstagarna vid mediegiganten har tenderat att vara mindre frispråkiga än kollegerna vid andra teknologibolag som Google och Twitter.
 
Vid giganterna Facebook, Google och Amazon har de anställda ändå under de senaste åren försökt föra in nya riktlinjer angående  social rättvisa  och har uppmanat företagen att ändra på sin policy.

 Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg Bild: AFP / Lehtikuva Mark Zuckerberg,Facebook

 

Zuckerberg: Anstötliga kommentarer men de bryter inte mot bolagets politik

Liz Bourgeois, talesperson för Facebook, säger att bolaget uppmuntrar sina anställda att öppet och ärligt tala om sitt missnöje med ledningen, och att det kan underlättar svåra beslut som måste fattas i framtiden.

Facebook försäkrar också att bolaget är emot rasism, och stöder de svarta i samhället och alla som jobbar för rättvisa.

Facebooks vd Mark Zuckerberg sade själv i fredags i ett inlägg på Facebook att han anser att Trumps kommentarer är djupt frånstötande men att de inte bryter mot bolagets policy gällande uppvigling till våld.

Enligt honom bör folket också informeras ifall regeringen har för avsikt att använda sig av våld.

Zuckerberg hänvisade också till yttrandefriheten.

Senare på söndag skrev Zuckerberg att Facebook donerar 10 miljoner dollar till grupper som kämpar för rättvisa.

Donald Trump och Mark Zuckerberg talade i telefon med varandra

Donald Trump och Mark Zuckerberg talade i fredags med varandra i telefon.

Det är oklart vad de diskuterade men bägge parter försäkrade att konversationen hade varit produktiv, uppger webbsajten Axios.

Både nuvarande och tidigare anställda bedömer att de anställdas agerande är den största utmaningen för Mark Zuckerbergs ledarskap sedan bolaget grundades för 15 år sedan.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC, The New York Times